lun. dec. 23rd, 2024

IMG-20170828-WA0009COMUNICAT DE PRESĂ

Conferință de presă, la Muzeul Național al Poliției Române

Astăzi, 28 august, Muzeul Poliției Române a găzduit o conferință de presă organizată de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița.

IMG_3973În cadrul conferinței de presă, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, comisar șef de poliție Zepiși Danil a prezentat aspecte privind situația operativă înregistrată, lucrările de reparație și renovare a unor posturi de poliție și rezultatele obținute de polițiști pe durata sezonului estival.

A fost lansată și campania de informare, „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”.

Activitatea de la Muzeul Național al Poliției Române s-a încheiat cu prezentarea piesei de rezistență, Autovehiculul Blindat de Intervenție al Ministerului Afacerilor Interne, intrată de curând în patrimoniul muzeului

  1. IMG-20170828-WA0001AUTOVEHICUL BLINDAT DE INTERVENȚIE, LA MUZEUL NAȚIONAL AL POLIȚIEI ROMÂNE

Acesta este un vehicul blindat, fabricat de Automecanica Moreni în anul 1985, pentru misiunile de escortă și intervenție.

ABI a fost construit pe șasiul folosit de autovehiculul de teren ARO 240, iar blindajul era alcătuit din plăci de oțel sudate și asigura protectie împotriva gloanțelor de calibru mic și schijelor.

ABI-urile pentru Miliție au intrat în dotarea FOI (Forța Operativă de Intervenție – structura predecesoare SIAS, care exista la nivelul Miliției Capitalei) și a Plutonului de Intervenție (structura existentă la nivelul inspectoratelor județene), ale căror misiuni implicau intervenția în cazul tulburării grave a liniștii publice.

Acest autovehicul a fost modificat, fiind dotat cu un braț extensibil, asemănător unei macarele și folosit de către structurile pirotehnice pentru îndepărtarea sau preluarea unor colete suspecte, până în anul 1992.

În anul 2017, a fost preluat de poliția dâmbovițeană de la Inspectoratul General al Poliției Române, fiind scos din înzestrare și pregătit în vederea expunerii la Muzeul Poliției Române.

֎

  1. hot-locuinta-furtCAMPANIE PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINȚE

Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița atrage atenţia asupra condiţiilor care favorizează furturile din locuinţe, printr-o nouă campanie de informare, „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”, care se va desfăşura până la finalul acestui an.

Iniţiativa se înscrie în suita de acţiuni derulate în cadrul parteneriatului dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Groupama, demarat în 2011, prin care se urmăreşte prevenirea victimizării populaţiei pe zona de infracţiuni contra patrimoniului.

De multe ori, riscurile pot fi minimizate prin acţiuni uzuale, precum cele de verificare a securităţii locuinţei atunci când plecăm în concediu.

Dorim, astfel, să atragem atenţia asupra unor paşi simpli ce sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi şi care ne pot ajuta să evităm situații neplăcute.

La nivelul județului Dâmbovița, în cursul anului 2016, numărul furturilor din locuinţe a scăzut cu aproximativ 13%, comparativ cu 2015, 60% dintre acestea înregistrându-se în mediul rural.

Modurile de operare frecvent întâlnite sunt împrietenirea cu proprietarii, atribuirea de calități false, precum reprezentanți ai unor societății de furnizare a gazelor, a energiei electrice, și escaladarea şi pătrunderea pe ferestrele lăsate deschise.

În cadrul campaniei, a fost realizată o pagina online „Prevenirea furturilor”, unde cetăţenii pot găsi numeroase recomandări de prevenire şi sunt invitaţi să participe la concursuri tematice cu premii. De asemenea, cu ocazia acţiunilor desfăşurate vor fi distribuite dâmbovițenilor pliante şi afişe informativ-preventive.

֎

  1. post-polRENOVĂRI LA POSTURILE DE POLIȚIE

Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița a manifestat o preocupare permanentă pentru crearea de spații de lucru optime pentru polițiști.

Activitățile de investiție, de reparare și de execuție a unor lucrări la sediul inspectoratului sau la cel al altor structuri din subordinea acestuia s-au realizat cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției Române.

Prin aceste activităţi, se urmăreşte şi sporirea încrederii populaţiei în instituţia poliţiei prin crearea unor condiţii bune de primire şi consiliere a cetățenilor.

În această perioadă, se desfășoară lucrări la sediul posturilor de poliție din Butimanu și Iedera, iar cele din Odobești, Potlogi, Braniștea, Costeștii din Vale, Văleni Dâmbovița și Finta au fost deja reparate.

֎

  1. www.mariusbuga.ro_images_politia1ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU UN SEZON ESTIVAL ÎN SIGURANȚĂ

Polițiștii dâmbovițeni au luat măsuri suplimentare pentru siguranţa cetăţenilor, prevenirea faptelor antisociale şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, în Sezonul Estival 2017.

De la 01 iunie 2017, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița acționează cu efective mărite pentru siguranţa cetăţenilor, prevenirea faptelor antisociale şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice.

La acțiunile organizate participă poliţişti de ordine publică, de la rutieră, de investigaţii criminale, de la investigarea criminalității economice, transporturi, din cadrul formaţiunilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase, luptători de intervenţie rapidă, fiind sprijiniți și de efective de jandarmi.

Până în prezent, polițiștii au intervenit la 3.317 de evenimente, dintre care 2.353 au fost solicitări prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

În urma activităților, au fost constatate 2.198 de infracţiuni, 941 contra persoanei, 650 contra patrimoniului, 261 la regimul rutier, restul fiind de altă natură.

212 persoane au fost surprinse în flagrant, iar față de 60 au fost dispuse măsuri preventive.

De asemenea, au fost aplicate 23.625 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 5.658.258 de lei şi au fost confiscate bunuri în cuantum de 119.538 de lei.

Poliţiştii au intervenit şi au aplicat 3.069 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale poliției dâmbovițene. Astfel, pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi în urma cărora au aplicat 19.503 de sancţiuni, ca urmare a încălcării normelor O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dintre care 86 pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului și 5.608 pentru încălcarea regimului legal de viteză.

Ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 978 de permise de conducere, dintre care 131 pentru consum de alcool și 218 pentru viteză și au retras 499 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii din Dâmbovița acționează în permanență pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional, a accidentelor de circulație și a oricăror fapte ce pot tulbura liniștea cetățenilor.

֎

  1. www.mariusbuga.ro_images_politiaSITUAȚIA OPERATIVĂ

În primele 7 luni ale anului 2017, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița infracționalitatea sesizată cunoaște un trend descendent, înregistrându-se o scădere de 11,22 % fapte.

Astfel, infracțiunile judiciare sesizate scad cu 9.42%, iar cele de altă natură cu 27,37 %.

Infracțiunile contra persoanei scad cu 7.37% și cele contra patrimoniului cu 9,56%.

Astfel, furturile din societăți comerciale înregistrează o scădere de 22.50%, cele din autovehicule scad cu 6.25%, iar furturile de păsări și animale sunt diminuate cu 31.25%.

În ceea ce privește infracțiunile de tâlhărie, acestea scad cu 16,66% .

Pe linie de silvicultură, au fost sesizate 141 fapte, cu 8.51% mai puțin comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar în domeniul armelor și munițiilor 112 infracțiuni, cu 18.75% mai puțin.

Cu privire la infracționalitatea stradală sesizată, și aici se înregistrează o scădere de 16.78%.

Au fost înregistrate mai puține furturi (-27), tâlhării (-3) și infracțiuni de ultraj contra bunelor moravuri(-1), toate comise în mediul stradal.

Referitor la dosarele penale cu autori necunoscuți, în perioada supusă analizei, se remarcă scăderi, în sensul că au fost înregistrate cu 13.39 % mai puține lucrări penale cu autor necunoscut.

Pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, în perioada supusă atenției, polițiștii au organizat 74 de razii și 5.257 de acțiuni, dintre care 808 au fost pe linie de poliție rutieră, 454 pe linie de ordine publică, 241 în domeniul investigării criminalității economice și 454 în domeniul investigațiilor criminale.

Pentru abaterile de la normele contravenționale, în primele șapte luni ale acestui an, polițiștii din Dâmbovița au aplicat 79.522 de sancțiuni contravenționale, dintre care 1.294 au fost la Legea 12/1990, 11.646 pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, 143 pe linie de pază și protecție a bunurilor și 337 în domeniul silviculturii.

Cele mai multe amenzi, 62.853, au fost aplicate participanților la trafic ca urmare a abaterilor comise.

Peste 15.427 de amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 13.543 pentru neportul centurii de siguranță.

Alte 863 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru utilizarea neregulamentară a telefonului în timpul deplasărilor pe drumurile publice, 291 pentru depășiri neregulamentare și 132 pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată.

Pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor au fost aplicate 731 sancțiuni contravenționale, iar pentru șofatul sub influența băuturilor alcoolice 197 de amenzi.

Și indisciplina pietonală a fost sancționată de către polițiști, pe acestă linie fiind aplicate 4.939 de sancțiuni contravenționale.

Pentru abaterile comise de alte categorii de participanți la trafic au fost aplicate peste 7.200 de amenzi.

Datorită prezenţei active a poliţiştilor în stradă, Dâmboviţa este unul dintre judeţele care, în primele 7 luni ale acestui an, înregistrează un trend descendent în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie.

În perioada ianuarie-iulie a.c., pe raza judeţului Dâmboviţa, au fost înregistrate 355 de accidente rutiere, cu 10.80% mai puține față de primele 7 luni ale anului 2016.

Cauzele principale de producere a accidentelor sunt abaterile comise de bicicliști – 57 accidente, viteza neadaptată la condițiile de drum – 51 accidente, neacordarea priorității vehiculelor – 42 accidente.

Mai multe accidente s-au produs în mediul rural – 242 (68% din total). În mediul urban s-au produs 113 accidente (32% din total).

Din situaţia statistică a reieşit faptul că cele mai multe accidente s-au produs în zilele de vineri (62 accidente) și duminică (57 accidente).

În ceea ce privește locul producerii evenimentelor rutiere, cele mai multe se înregistrează pe străzile din interiorul localităților – 132 accidente, respectiv pe drumurile naționale – 117 accidente.