lun. dec. 23rd, 2024

poliPoliția dâmbovițeană, la datorie pentru o minivacanță în siguranță

În perioada 01-05 iunie a.c., aproximativ 190 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor acționa zilnic pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru asigurarea fluenței traficului rutier.

Zilnic, în activitățile de menținere a ordinii și liniștii publice, sunt angrenate 158 de efective de ordine publică, 40 de la rutieră și 30 de la alte structuri, organizate în peste 100 de patrule.

Polițiștii sunt prezenți în stradă, pe principalele drumuri naționale și județene, dar și în zona lăcașurilor de cult și de agrement și în locurile unde se desfășoară manifestări publice.

Structurile de poliţie transporturi vor asigura patrularea în trenurile de călători precum şi staţiile şi triajele de cale ferată.

Vă recomandăm să adoptați un comportament responsabil, să nu consumați băuturi alcoolice în exces și să nu intrați în conflict cu alte persoane.

De asemenea, respectați regulile de circulație, indiferent de calitatea pe care o aveți în timpul deplasărilor pe drumurile publice.

poliRecomandări pentru deplasări în siguranţă pe durata acestei minivacanțe

În perioada 01-05 iunie a.c., având în vedere minivacanţa prilejuită de Ziua Internațională a Copilului și sărbătoarea Rusaliilor, se anticipează un trafic intens, în special pe principalele artere care leagă judeţul Dâmboviţa de staţiunile turistice montane şi de zonele de agrement.

Astfel, pentru siguranţa traficului rutier şi reducerea victimizării cetăţenilor prin accidente de circulaţie, poliţiştii de la rutieră, sprijiniți de efective de la ordine publică, vor acţiona pe drumurile naţionale şi judeţene, utilizând autospecialele dotate cu echipamente de supraveghere video a traficului şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

Poliţia rutieră atrage atenţia conducătorilor auto cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulaţie şi adoptarea unei conduite preventive, în vederea diminuarea riscului producerii unor evenimente rutiere nedorite.

Atragem atenţia asupra importanţei respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Poliţiştii le recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, să evite depăşirile riscante, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule, mai ales atunci când partea carosabilă este umedă.

Înainte de a pleca la drum:

Verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a sistemului de fânare și a instalaţiilor de iluminare-semnalizare!

Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante şi trusa medicală de prim-ajutor!

Discuţiile intense în timpul șofatului și vorbitul la telefonul mobil, vă pot distrage atenţia ! Așadar, concentrați-vă asupra traficului!

Folosiţi corect luminile pe timp de zi, de noapte sau ploaie abundentă!

Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau vehicule!

Oboseala la volan vă poate fi fatală! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.

Centura de siguranţă poate salva viaţa!

Centura de siguranţă constituie un factor de primă importanţă în ceea ce priveşte configuraţia dinamicii accidentelor rutiere.

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie. Ataşaţi-vă centura de siguranţă înainte de plecarea la drum, vă poate salva viaţa în caz de accident!

Conducerea unui autovehicul şi alcoolul sunt incompatibile!

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!

hot-locuinta-furtUrmează câteva zile libere…. Pentru a nu deveni victima unei infracțiuni de furt, polițiștii vă recomandă să aveți grijă de bunurile dumneavoastră! Fiți vigilenți și nu le lăsați nesupravegheate!

Atunci când vă recreaţi la iarbă verde:

Poliţiștii vă recomandă să acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale, pentru a nu fi prejudiciaţi!

Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care aţi lăsat obiectele personale!

Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv!

Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portofele, telefoane mobile – la vedere!

În cazul în care călătoriți în străinătate:

Celor care au ales să se deplaseze cu avionul, le recomandăm să nu păstreze obiecte de valoare (telefoane, tablete, notebook-uri, aparate foto sau de filmat etc.) în bagajele pentru cală!

Dacă aveţi nevoie de servicii turistice, pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, www.mdrt.ro, la secţiunea Turism/Unităţi/Centre turistice, găsiţi informaţii utile despre agenţiile de turism licenţiate, staţiuni turistice atestate, centre de informare turistică etc.

Nu vă lăsaţi bagajele nesupravegheate pe durata călătoriei cu trenul sau cu avionul, în gară, în aeroport, în parcare ori la hotel!

Evitaţi taxiurile fără însemne de firmă sau fără aparate de taxare!

Banii şi bunurile de valoare pe care nu le aveţi asupra dumneavoastră trebuie păstrate în seiful hotelului!

Nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau persoanelor cunoscute ocazional.

Când plecaţi de acasă pentru mai multe zile, încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode, respectiv instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.

Nu postați pe rețelele de socializare fotografii din care să reiasă absența îndelungată de la domiciliu.

elevi-baleniActivități preventive în școli

În această săptămână, structura de prevenire a criminalității a organizat multiple activități în rândul școlarilor.

Polițiștii s-au întâlnit cu elevii de la Școala Gimnaziala „Paul Bănică” din Târgoviște și au susținut lecții de educație rutieră.

Totodată, au organizat și un concurs cu tematică rutieră “Desene pe asfalt”.

O altă activitate informativ-preventivă a fost desfășurată în rândul copiilor de la Școala Gimnazială Gura Ocniței.

Pe parcursul acestei zile, la Palatul Copiilor din Târgoviște a avut loc jurizarea concursului de desene “ Desenăm, ne jucăm, circulație învățăm!”.

În weekend, polițiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității vor acorda sprijin colegilor de la Serviciul Rutier în ceea ce privește organizarea concursului interjudețean “Trofeul Coresi”.

tcoresiCOMUNICAT DE PRESĂ

În acest sfârșit de săptămână, polițiștii din Dâmbovița vor încheia activitățile dedicate Zilei Internaționale a Copilului prin organizarea concursului interjudețean TROFEUL CORESI

În perioada 02-03 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier, sprijiniți de structura de prevenire a criminalității, reprezentanții Școlii Gimnaziale “ Coresi” și alți colaboratori, vor organiza concursul interjudețean TROFEUL CORESI, ajuns la cea de-a XX-a ediție.

Competiția are la bază un program-parteneriat de prevenire și combaterea a accidentelor de circulație în rândul elevilor și beneficiază de o finanțare nerambursabilă din partea Consiliului Județean Dâmbovița.

În cadrul competiţiei, echipaje din județele Dâmbovița, Vâlcea, Sibiu, Argeș, Călărași, Cluj, Maramureș, Vaslui, Bihor, Mureș, Teleorman, Galați, Giurgiu, Tulcea și Bacău își vor testa cunoștințele pe linie de circulație rutieră și îndemânarea în utilizarea bicicletei.

Vă așteptăm să fiți alături de noi !

turisti4Polițiștii vin în sprijinul cetățenilor cu o serie de recomandări pentru ca ieșirile la iarbă verde în minivacanța de Rusalii să fie lipsite de evenimente negative:

Acordaţi o atenție deosebită obligațiilor ce vă revin dacă mergeţi la picnic: nu distrugeţi, modificaţi ori degradaţi panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor de picnic.

Aruncaţi deşeurile numai în zonele special amenajate.

Aprindeţi focul doar în locurile special amenajate şi supravegheaţi-l în permanenţă.

Respectaţi orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective.

Lăsaţi curat şi nealterat locul în care aţi desfăşurat activitatea de picnic.

Parcaţi autovehiculele în locurile permise.

Păstraţi liniştea şi nu deranjaţi comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori.

Nu aruncaţi ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele care au această destinație.

Respectaţi normele de convieţuire socială şi ordinea publică.

Efectivele din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmbovița vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică pe parcursul acestei minivacanțe şi vor veghea la liniştea şi siguranţa celor care aleg să-şi petreacă timpul liber în zonele de agrement din judeţ.

În caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau informați polițiștii de la cea mai apropiată unitate de poliție.

rutiAcțiune a polițiștilor de la rutieră

În ultimele două zile, polițiștii de la rutieră, sprijiniți de efective de la ordine publică și specialiști R.A.R, au acționat pe linia verificării stării tehnice a vehiculelor.

În cadrul acțiunilor, au fost controlate 615 vehicule, iar pentru neregulile descoperite au fost aplicate 521 de sancțiuni contravenționale.

De asemenea, au fost constatate și 6 infracțiuni.

Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 1 permis de conducere și au retras 49 de certificate de înmatriculare, dintre care 46 pentru defecțiuni tehnice.

Totodată, a fost dispusă și măsura suspendării dreptului de utilizare a unui vehicul.