Evenimentele asociației noastre au continuat la Colegiul Național Constantin Carabella Târgoviște cu seminarul „Oportunități UE pentru tineri” și atelierul „Diversitate în context european”. Printre tinerii prezenți la activități s-au numărat și elevi de gimnaziu ce au manifestat interes față tematicile abordate. Ne-a uimit rapiditatea cu care s-au adaptat activităților și modul în care au socializat cu colegii lor mai mari de liceu. Jocurile de cunoaștere și energizare au avut o contribuție semnificativă în consolidarea cooperării dintre elevi și au dus la crearea unei atmosfere destinse. Evenimentul a avut ca scop informarea elevilor despre oportunitățile și programele de tineret ale Uniunii Europene. Prin discuții interactive, dezbateri și prezentări video am abordat programele de mobilitate, programele de voluntariat, programele de studiu, stagiile de practică, concursurile la nivel european și programul Erasmus+ față de care elevii au manifestat cel mai mare interes. Prezentarea programelor a adus cu sine promovarea cetățeniei active, a drepturilor și beneficiilor pe care le au în calitate de cetățeni europeni și îndemnul la implicare în procesul decizional cu privire la politicile de tineret.
Seminarul „Oportunități UE pentru tineri” a încheiat seria evenimentelor locale organizate în cadrul proiectului „Promotori pentru democrație europeană”. Proiectul continuă cu etapa de raportare și evenimentul de prezentare a rezultatelor, finalizându-se cu vizita de studiu la sediul Parlamentului European și al Comisiei Europene din Bruxelles ce va avea loc în luna noiembrie al acestui an.
Seminarului de informare a urmat atelierul „Diversitate în context european”, coordonat de Eszter Balint. În cadrul acestui atelier, elevii au înțeles esența diversității care constă în descoperirea de sine, descoperirea unicității și punerea în comun a valorilor, competențelor și trăsăturilor distinctive care să ducă la unitatea de idei și la realizarea scopurilor comune.
Prejudecățile și stereotipurile ne împiedică să cunoaștem valoarea celor din jurul nostru, tendința noastră fiind respingerea a ceea ce este necunoscut, mai ales când vine vorba de alte naționalități sau culturi. Prin jocul de rol, elevii au pus în scenă diferite situații și au intrat în pielea personajelor ce aparțineau diferitelor culturi din spațiul european. Scenetele au surprins situații de toleranță, dar și intoleranță în ceea ce privește diversitatea culturală, etnică, religioasă. Concluziile în urma jocului de rol au evidențiat necesitatea unității în diversitate și importanța valorilor și principiilor pe care se întemeiază Uniunea Europeană: respectarea demnității umane, libertății, democrației, egalității, respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților, valori ce sunt indispensabile bunei funcționări a societăților democratice.
Ilona Balint
Promotor pentru democrație europeană 2017
Vicepreședinte Asociația Be You