vin. dec. 27th, 2024

alcoolpGRUPUL PARLAMENTAR PSD

INTERPELARE

Adresată: Domnului PETRE DAEA

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

De către dna Deputat: OANA – SILVIA VLĂDUCĂ

Circumscripţia electorală: 16, DAMBOVITA

Grupul parlamentar: PSD

Şedinţa Camerei Deputaților din data de: 15.05.2017

Obiectul interpelării: armonizarea legislației în domeniul producerii, deținerii, ambalării și desfacerii bǎuturilor alcoolice tradiționale, țuicǎ și rachiuri naturale.

Domnule ministru,

În cadrul deplasărilor în teritoriu, am fost sesizată în repetate rânduri de către producătorii de fructe din zona de nord a județului Dâmbovița cu privire la situația dificilǎ prin care trece sectorul pomicol în ceea ce privește valorificarea producției de fructe, marcat de concurența puternicǎ din partea statelor europene, embargoul impus de Rusia la importul de legume – fructe din tǎrile membre U.E. În contextul dat, în acest sector se dorește o rezolvare legalǎ a domeniului fabricǎrii, deținerii, ambalǎrii și desfacerii de produse alcoolice tradiționale (țuică, rachiu, pǎlinca, șlibovița, etc), rezultate din producția de fructe care nu corespunde valorificǎrii pe piațǎ, prin distilarea borhoturilor de prune și fructe.

Ḯn spețǎ, în procesul de producție al fructelor, anual rezultǎ un procent ridicat de fructe (prune, mere, pere) depreciate, care nu corespund criteriilor de calitate pentru a fi valorificate pe piațǎ atȃt în stare proaspatǎ, cȃt și procesate (sucuri, gemuri, marmeladǎ, compoturi, etc). Această materie primǎ este destinatǎ distilǎrii și fabricǎrii de bǎuturi alcoolice tradiționale (țuicǎ și rachiuri).

Legislația actualǎ permite fabricarea de astfel de bǎuturi în antrepozite fiscale, mici distilǎrii și alambicuri, cu o reducere de 50% la plata accizei datorate statului. Fermierii care dețin o suprafațǎ și, implicit, o cantitate mai mare de fructe pot fabrica T.R.N. (țuica și rachiuri naturale), dar cu plata integralǎ a accizei.

Pentru a da posibilitate fermierilor sǎ-și valorifice integral producția de fructe, inclusiv prin fabricarea de țuicǎ și rachiuri naturale, aceștia doresc armonizarea legislației cu situația existentǎ astfel:

  • Eliminarea plǎții accizei pentru cantitatea de 50 hl. alcool pur destinat autoconsumului (200 l țuicǎ la 25 ̊ ) pentru fiecare familie;

  • Legiferarea procesului de producție, deținere, ambalare-timbrare și desfacerea acestor bǎuturi tradiționale, legal, prin rețeaua de magazine de specialitate, piețe și tȃrguri organizate, pentru care statul poate sa stabileasca plata unor taxe similar accizei la o valoare de piațǎ.

Acest lucru s-ar putea face prin stabilirea unor reguli stricte pe linia de fabricare, deținere, ambalare timbrare și comercializare a acestor bǎuturi alcoolice (un model ar fi legislația existentǎ pentru vinuri).

Adaug mențiunea ca legiferarea unei astfel de activitǎți ar aduce importante beneficii atȃt statului, prin încasarea unor taxe aferente timbrului fiscal, dar și activitǎții în unitǎți economoice și fermierilor, prin valorificarea integralǎ a producției de fructe și ar determina apariția în mediul rural a unor activitǎți ocupaționale.

Față de cele expuse, vă rog, domnule ministru, să analizați posibilitatea modificărilor legislative enunțate de către pomicultori în domeniul producerii, deținerii, ambalării și desfacerii bǎuturilor alcoolice tradiționale, țuicǎ și rachiuri naturale.

Solicit răspuns scris.

Cu deosebită consideraţie, DEPUTAT

OANA- SILVIA VLĂDUCĂ

 

Data: 15.05.2017