După Cupa României cu CSM Târgoviște, Cătălin Tănase a mai câștigat anul acesta un trofeu, titlul național la baschet feminin U18 cu CSȘ-CSM Târgoviște, la capătul unui Turneu Final dominat destul de clar. Două titluri au fost și anul trecut, la U16 (CSȘ-CSM Târgoviște) și la echipele satelit (CSM 2 Târgoviște), ultimul dintre trofee urmând să fie apărat luna aceasta, de vreme ce s-a obținut calificarea în faza semifinală. Singurul obiectiv major neatins a fost titlul național la senioare, unde CSM Târgoviște a terminat pe locul 4, cu precizarea că au persistat restricțiile pe zona de transferuri. Înainte să curgă interviul realizat cu antrenorul Cătălin Tănase, vă prezentăm lotul care a adus titlul național la U18, după Turneul Final de la Tg. Secuiesc: Daiana Tănase, Anamaria Vîrjoghe, Alexandra Ghiţă, Carla Popescu, Cristina Anastasescu, Teodora Capanu, Andreea Vasilache, Samira Stan, Diana Şerban, Roxana Bucur, Teodora Dumitru, Daria Iancu, Sonia Miloiu.
Este al doilea an consecutiv în care câştigaţi un titlu naţional la nivel juvenil. După victoria la baschet feminin U16, a urmat succesul la U18 cu echipa Clubului Sportiv Şcolar-Clubului Sportiv Municipal Târgovişte. Vă consideraţi un antrenor de succes?
– Nu mă consider un antrenor de succes, ci mai degrabă un antrenor norocos. Spun asta pentru că am reuşit să formez o echipă de junioare competitivă, un grup foarte unit şi valoros, care transpune pe teren ideile şi principiile mele legate de baschet şi de performanţă. Aceste rezultate nu sunt întâmplătoare, sunt rodul unui efort comun şi continuu, început în urmă cu 5-6 ani cu nişte puştoaice dornice de mişcare şi de sport. După multă muncă şi sacrificii, am ajuns şi la succes. Aceste titluri de campioni naţionali reprezintă o încununare a muncii şi pasiunii noastre, o motivaţie în plus să ne continuăm proiectele.
Anticipaţi că veţi obţine medaliile de aur, cu victorii la peste 10 puncte în toate meciurile?
– Obiectivul anunţat încă dinaintea Turneului Final era o clasarea pe podium. Am tratat cu respect toţi adversarii, fetele au fost foarte motivate, şi-au dorit enorm cucerirea trofeului. Au arătat maturitate în joc, au ştiut să controleze ritmul meciurilor şi să gestioneze bine unele momentele mai grele pe parcursul competiţiei. Asta a fost cheia succesului şi, chiar dacă am câştigat toate partidele la diferenţe clare, să ştiţi că nu a fost un turneu uşor.
Cât de mult a contat că anumite jucătoare evoluează şi în Liga Naţională, pentru CSM Târgovişte?
– Într-adevăr, experienţa acumulată de o parte a jucătoarelor noastre în procesul de pregătire cu echipa de senioare a CSM Târgovişte, dar şi în unele jocuri din LNBF şi Liga 1, cred că a contat foarte mult. Să te antrenezi zi de zi cu baschetbaliste de talia Porchiei Green, a Larisei Toma sau a lui Monique Coker, cred că este un mare privilegiu pentru nişte tinere jucătoare.
Anamaria Vîrjoghe a fost MVP-ului finalei şi al Turneului Final, este şi junioarea MVP a baschetului românesc? Unde o vedeţi peste 5 ani?
– Anamaria Vîrjoghe a fost desemnată MVP-ul finalei, al Turneului Final şi a meritat cu prisosinţă aceste distincţii. Şi-a dorit enorm acest titlu naţional şi a reuşit o finală de vis, în care a marcat 30 de puncte, a avut 19 recuperări, 9 capace şi 3 pase decisive. Este deja o certitudine. Dacă în anul 2013, la Turneul Final al Campionatului Naţional U14 a fost desemnată Cea mai de perspectiva jucătoare a generaţiei ei, iată că după numai patru ani a confirmat şi a devenit Cea mai valoroasă jucătoare a generaţiei. Cu siguranţă, Ana va deveni în cel mai scurt timp o jucătoare de bază a naționalei de senioare a României şi va evolua la cel mai înalt nivel, şi la echipe de top din Europa. Important este să fie sănătoasă, modestă şi să muncească în continuare, cum a făcut-o şi până acum.
„Este foarte greu să ajungi în vârf, dar şi mai greu este să te menţii acolo”
Prin aceste campioane, putem spune că baschetul feminin târgoviştean are viitorul asigurat?
– Nu cred că putem spune acest lucru. Diferenţele de valoare şi de forţă sunt destul de mari între juniori şi seniori, iar toate echipele de primă ligă se bazează în special pe jucătoare străine. Dar putem să continuăm să muncim şi să investim în aceste fete cu mare potenţial. Poate unele dintre ele vor face pasul către marea performanţă, către senioare, la Târgovişte sau la alte echipe divizionare.
Când aţi luat-o de la zero cu aceste fete, credeaţi că vor ajunge în câţiva ani campioanele României?
– Am început acest proiect în anul 2011, după revenirea mea din Siria şi, chiar dacă am sărit câteva etape cu această generaţie, şi anume Campionatele Naţionale de Babybaschet şi Minibaschet, am reuşit să egalăm şi chiar să depăşim adversarii noştri. Am sperat întotdeauna că vom ajunge să câştigăm titlul suprem, pentru că am muncit enorm în aceşti șase ani. Cu toţii am făcut foarte multe sacrificii şi, cel mai important aspect, am reuşit să le insuflu acestor minunate fete pasiunea pentru baschet şi o mentalitate de învingător.
Ce urmează pentru campioanele de la U18, care este parcursul firesc din punct de vedere sportiv?
– Patru fete din această echipă vor termina junioratul şi, probabil, vor continua la CSM Târgovişte, la prima echipă sau la satelit. Dar nouă dintre ele vor face parte şi sezonul viitor din echipa de junioare a CSȘ Târgovişte, echipă care trebuie să-şi apere titlul naţional câştigat campionatul trecut la U16. Să ştiţi că în viaţa unui sportiv sau a unei echipe este foarte greu să ajungi în vârf, dar şi mai greu este să te menţii acolo. Aşa că, după o scurtă vacanţă binemeritată, ne vom întoarce la antrenamente şi la pregătire.
„Voi propune metode de motivare a antrenorilor şi cluburilor de juniori”
Trăgând linie, cum a fost sezonul competiţional 2016-2017 pentru antrenorul Cătălin Tănase?
– Pot spune că a fost un sezon bun. Cu echipa CSM Târgovişte am reuşit că câştigăm Cupa României şi ne-am clasat pe poziţia a 4-a a campionatului, după un sezon epuizant. Problemele echipei sunt deja cunoscute de iubitorii baschetului şi nu cred că este cazul să le mai prezentăm. A fost un sezon de tranziţie, la finalul căruia antrenorul Cătălin Tănase a avut foarte multe de învăţat. Am speranţa că problemele se vor rezolva în această vară şi că vom putea continua proiectul pe care administraţia locală, domnul primar Cristian Stan, mi l-a propus vara trecută. Altfel, ne va fi foarte greu să continuăm, poate chiar imposibil. Ar fi păcat să punem lacăt acestei echipe de tradiţie din sportul dâmboviţean şi să plătim tribut unor grave greşeli manageriale, ale celor care au condus o perioadă destinul ei.
Ați fost ales în Biroul Federal a FR Baschet, e o poziție onorantă.
– Așa este, am fost ales la Adunarea Generală a FRB din 5 mai 2017, membru în Biroul Federal, ca reprezentant al juniorilor. Mi-am dorit acest lucru, tocmai pentru a putea să susţin mai mult ideile mele referitoare la dezvoltarea baschetului juvenil românesc. Consider că trebuie să elaborăm o strategie în acest sens şi, împreună cu specialiştii din cadrul federaţiei, să găsim cele mai bune soluţii de revigorare a baschetului juvenil. Eu am câteva propuneri referitoare la schimbarea sistemelor competiţionale şi a regulamentelor de desfăşurare a campionatelor la juniori, pe care sper să reuşesc să le implementăm încă din sezonul viitor. Și, deasemenea, voi propune metode de motivare a antrenorilor şi cluburilor de juniori.