lun. dec. 23rd, 2024

poliACȚIUNI PENTRU SIGURANȚA COMUNITĂȚII

Polițiștii care acționează pentru menținerea siguranței publice pe durata minivacanței de 1 Mai au aplicat aproape 700 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 118.000 de lei, majoritatea pentru încălcări ale regimului rutier.

Aproape 250 de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița acționează zilnic în această perioadă pentru siguranța participanților la evenimentele culturale, artistice sau sportive dedicate Zilei Internaționale a Muncii și Zilei Internaționale a Tineretului, precum și pentru protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, indiferent de locul unde aleg să petreacă zilele libere.

Polițiștii au intervenit la 41 de solicitări venite din partea cetățenilor, dintre care 12 sesizate pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

De asemenea, polițiștii au aplicat 680 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 118.540 de lei. Din totalul acestora 20 au fost la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 7 la Legea 12/1990 pentru protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, iar 23 au vizat încălcări ale altor acte normative.

Majoritatea, 630, au vizat încălcări ale O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, două pentru consum de alcool la volan, 188 pentru conducere cu viteză excesivă și 440 pentru alte abateri de la normele rutiere.

Totodată, au fost retrase 3 certificate de înmatriculare și au fost reținute 12 de permise de conducere.

Suntem permanent la datorie, acționăm pentru siguranța și fluența traficului rutier și menținerea siguranței publice. Contactați cel mai apropiat polițist sau anuntați poliția prin intermediul numărului 112, dacă aveți nevoie de ajutor sau sunteți martorii unei fapte antisociale.

scutera1Poliţia rutieră reaminteşte cetăţenilor faptul că pentru a conduce pe drumurile publice un moped este necesar ca acesta să fie înregistrat în circulaţie și să se deţină permis de conducere categoria AM

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier au depistat un tânăr de 21 de ani, din Valea Lungă, în timp ce conducea un moped pe raza localității, deși nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că mopedul nu era înregistrat în circulație.

De asemenea, un alt conducător auto de 66 de ani este cercetat după ce a fost depistat conducând un autovehicul pe DN 7, în afara localității Titu, deși avea o alcoolemie de peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Pe numele lor, au fost întocmite dosare penale pentru comiterea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Poliţiştii recomandă conducătorilor de mopede să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi să poarte întotdeauna casca de protecţie.

De asemenea, este recomandat ca pe durata deplasărilor să se concentreze în permanenţă asupra traficului şi să nu conducă sub influenţa alcoolului.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge.

Este indicat să adapteze în permanenţă viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic, să semnalizeze orice schimbare a direcţiei de mers şi să se asigure temeinic înainte de a începe manevra în sine.

Totodată, se recomandă să fie previzibili şi să nu facă slalom printre autovehicule, schimbând frecvent banda de circulaţie şi să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculele care circulă în faţa lor.

turisti4RECOMANDĂRILE INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN DÂMBOVIȚA PENTRU O MINIVANŢĂ FĂRĂ GRIJI

Majoritatea cetățenilor se bucură de câteva zile libere. Pentru ca minivacanţa de 1 Mai să o petreceţi fără griji, ţineţi cont de recomandările polițițtilor dâmbovițeni!

Aviz celor care pleacă la drum cu autoturismul personal: Pe lângă confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu pot apărea diferite probleme.

Pentru a le evita, pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt din sau de auto, e bine să stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii! Dacă doriţi să vă odihniţi puţin nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate!

Alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate şi aflate la vedere.

Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofoane, genţi, borsete, telefoane mobile, aparate foto, detectoare radar sau aparate GPS)!

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii!

În locurile publice: Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun!

La cumpărături: Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii! Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’, de cele mai multe ori aceste produse sunt de o calitate îndoielnică!

În traficul rutier: Adoptaţi o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, efectuaţi fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi evitaţi depăşirile care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Respectaţi regimul legal de viteză. Viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!

Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi pierderea controlului vehiculului.