lun. dec. 23rd, 2024

www.mariusbuga.ro_images_sfgheOrtodocsii il pomenesc, duminica, pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. Sarbatorit in fiecare an pe 23 aprilie, Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiti sfinti din calendarul orthodox.

Ziua este marcata, potrivit traditiei populare, prin impodobirea caselor cu crengi verzi care simbolizeaza renasterea naturii.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut din parinti crestini in Capadocia, in timpul imparatului Diocletian, in secolul al IV-lea. Ajunge in slujba imparatului ca militar si se confrunta in mod direct cu persecutiile asupra crestinilor incepute in anul 303.

Isi marturiseste credinta in Hristos si este intemnitat din cauza acestor convingeri religioase. In incercarea de a fi fortat sa renunte la credinta crestina, este torturat si ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Aceasta zi ramane ziua sa de praznuire.

In iconografie, Sfantul Gheorghe apare calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur. Ipostaza ilustreaza o legenda potrivit careia Sfantul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizata de un balaur.

Reprezentarea sfantului biruitor simbolizeaza modelul de curaj in lupta cu diavolul.

In cele mai multe icoane, Sfantul Gheorghe este reprezentat intr-o mantie rosie, culoare traditionala pentru un martir, dar si ca razboinic pedestru sau ca un conducator militar tinand o cruce in mana dreapta si o sabie in mana stanga.

In unele icoane, Sfantul Gheorghe apare insotit de alti doi sfinti militari, Theodor-Tiron si Dimitrie.

Credinte si superstitii

Una dintre practicile raspandite in ziua de Sfantul Gheorghe este impodobirea casei cu plante ce marcheaza renasterea naturii. Plantele folosite variaza in functie de regiune: in Muntenia se pun crengi de stejar sau de par, in Transilvania se pun rug verde si leustean.

In Banat, casele sunt impodobite cu rug sau cu frunza de fag sau gorun.

In traditia populara se considera ca aceste simboluri vegetale au rol in protejarea gospodariei de actiunea spiritelor rele, spune analist-etnolog Ania Moldoveanu.

De asemenea, oamenii se scalda, inainte de rasaritul soarelui, intr-o apa curgatoare, ca sa fie sanatosi tot anul si pentru spalarea tuturor relelor.

Busuiocul semanat inainte de rasaritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spala cu roua de pe el, este cinstit de toata lumea. Se mai spune ca cine doarme in aceasta zi ia somnul mieilor si tot anul e somnoros.

Gunoiul adunat in ziua de Sfantul Gheorghe se pune la radacina pomilor, ca sa rodeasca bine. In aceasta zi se aduna de pe camp plantele medicinale care se pastreaza peste an.

Daca in ziua de Sfantul Gheorghe va fi roua multa ori va fi pacla, e semn de an bogat, iar daca e ploaie se va face grau si fan, potrivit credintei populare.