joi. dec. 26th, 2024

bani„În comună s-a creat o stare de fapt de pe vremea vechiului primar în care oamenii nu prea îşi plăteau taxele şi impozitele pe care le datorau, iar exemplul cel mai serios a fost chiar primarul, care nu şi-a plătit niciodată taxele şi impozitele. Acum îl executăm la pensie. Are o datorie la bugetul local de 17.000 de lei, adică 170 de milioane lei vechi, dar cu 60 de lei pe lună pe care îi oprim nu acoperă nici măcar penalizările.

La început poprirea era de 300 de lei pe lună, între timp au mai apărut alte popriri şi aşa că suma s-a diminuat pentru nu se poate opri mai mult de 50% din pensie. Astfel de cazuri mai sunt în localitate, avem mari probleme cu colectarea amenzilor, amenzi pentru tulburarea liniştii publice, amenzi de circulaţie şi diverse chestiuni şi nu putem recupera aceşti bani.

Acum o să facem procedura aceasta de a merge în instanţă şi a cere muncă în folosul comunităţii, problema cea mai mare este că mai întâi trebuie să facem o procedură de a pune sechestru pe bunurile lor.

Sunt situaţii în care datornicii sunt decedaţi, Curtea de Conturi ne pune să facem somaţii, titluri executorii pe potenţialii moştenitori, lucru care nu mi se pare deloc sănătos pentru că, dacă ne acţionează în instanţă, vor câştiga pentru că nu sunt moştenitori de drept, nu s-au dezbătut succesiunile.

Părerea mea este că există un vid legislativ aici pentru că nu sunt nişte lucruri corelate din punctul acesta de vedere”, a declarat primarul localităţii Braniştea, Marian Ţachianu.