joi. dec. 26th, 2024

www.mariusbuga.ro_images_pmtgv„Este un buget adaptat la necesităţile pe care administraţia publică târgovişteană le are, cu accent pe ceea ce înseamnă zona de dezvoltare. Aş menţiona, legat de acest subiect, un prim aspect pe care eu îl consider deosebit de important, pentru secţiunea de dezvoltare, suma alocată înregistrează o creştere cu 73% faţă de anul precedent. Este o sumă care ne permite, pe de o parte, să continuăm investiţiile începute în anii anteriori şi să demarăm investiţii noi, întocmirea de documentaţii în vederea accesării de proiecte în cadrul PNDL (OUG 28/2013) şi întocmirea documentaţiilor tehnico-economice destinate accesării de proiecte în cadrul POR.

Am identificat, deja, la acest moment, proiecte pe POR în valoare de 125 milioane lei, la care adăugăm cele 114,5 milioane lei, proiecte depuse, deja, pe OUG 28 şi ajungem la o cifră foarte mare a proiectelor pe care noi le avem în vedere pentru finanţare în acest an. Un alt indicator important pe care vreau să-l menţionez vizează datoria publică, în anul 2017 datoria publică va atinge pragul de 7,09%, ceea ce înseamnă o cifră confortabilă pentru administraţia publică târgovişteană în condiţiile în care maximum de îndatorare prevăzut de legislaţia în vigoare este de 30%. Asta înseamnă că avem spaţiu pentru accesarea unor noi finanţări rambursabile, în situaţia în care se va impune, pentru cofinanţarea anumitor proiecte, iar din acest punct de vedere stăm liniştiţi.

De altfel, în vârful a ceea ce înseamnă datorie publică vom fi undeva la 15%, nu anul acesta, ci în anii viitori, ceea ce înseamnă încă spaţiu foarte mare pentru accesarea unor finanţări şi acest lucru este un indicator destul de important cu privire la ceea ce înseamnă confortul financiar pe care o administraţie publică locală îl poate avea, pentru că în momentul în care se apropie de 30% deja discutăm de sistarea anumitor investiţii din lipsa unor resurse financiare. Pe zona de venituri nu sunt înregistrate diferenţe semnificative faţă de anii anteriori.

Am încercat să aranjăm bugetul astfel încât să răspundem cerinţelor pe care le avem pe zona de finanţare a serviciilor publice, cheltuieli de întreţinere şi funcţionare a unităţilor şcolare, finanţarea instituţiilor din subordinea Consiliului Local, cheltuielile cu reparaţiile de străzi, altele decât cele pe investiţii, iluminatul public, salubritatea. (…)

Per total, bugetul administraţiei publice locale, aşa cum îl propune Executivul, este orientat către zona de investiţii, pe zona de dezvoltare, cu o creştere semnificativă faţă de anul precedent. Această creştere este de natură obiectivă pentru că 2017 este un an crucial pentru ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene şi pentru finanţări pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală. În condiţiile în care, spre exemplu, bugetul pe taxe şi impozite locale reprezintă numai 25,32% din totalul bugetului, zona de finanţări nerambursabile prin OG 28 şi pe fonduri europene reprezintă motoarele de dezvoltare economică a oricărei administraţii publice locale aflate în situaţia municipiului Târgovişte.

Per total, cu tot cu cote defalcate din impozit, sume defalcate din TVA, subvenţii de la bugetul de stat, bugetul unităţii administrativ teritoriale al municipiului Târgovişte este de 48.541.740 euro, asta înseamnă 220.030.000 lei, care este un buget comparabil cu anul trecut, dar sumele pe care noi le avem din taxe şi impozite şi care nu au destinaţii clare reprezintă foarte puţin din totalul bugetului, adică 25,32%.

Valoarea proiectelor pe care noi vrem să le depunem în acest an este undeva la 300 milioane lei, înseamnă aproape cu o treime mai mult decât bugetul local al municipiului Târgovişte, pentru că bugetul din taxe şi impozite este absolut semnificativ, înseamnă 55,7 milioane lei. Deci, mai exact, colectăm taxe şi impozite de 55 milioane lei din care trebuie să asigurăm finanţarea tuturor serviciilor publice pe care le oferim şi vrem să facem investiţii de peste 300 milioane lei”, a declarat primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan.