Vineri și Sâmbătă – 10 și 11 martie 2017 – la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște ne bucurăm de avanpremiera și premiera spectacolului „Peatra din casă”, după Vasile Alecsandri, un spectacol de Corneliu Jipa, muzica originală: Alexandru Mihalcea
În distribuție, îndrăgiții noștri actori care dovedesc calități actoricești nebănuite de spectatori până acum: Antonia Ionescu, Delia Lazăr, Maria Nicola, Mircea Silaghi, Radu Câmpean, Alexandru Năstase, Răzvan Teodorescu.
Măritișul a dat mereu bătăi de cap părinților și mai ales mamelor care se implică cel mai mult în alegerea canditatului potrivit pentru căsătorie. O fată mai „răsărită” nu e ușor de „plasat“. Nu era nici pe vremea lui Vasile Alecsandri, care surprinde, în această piesă scurtă, zbaterile unei mame-văduve de a scăpa de fiica sa, care-i atârna ca o piatră de picior, pentru a se putea ea însăși… recăsători. În absurda activitate a pețitului, pus la cale de părinții celor doi tineri, au loc tot felul de schimburi de replici și de situații cel puțin amuzante, menite să satirizeze concepțiile învechite și disperarea de cauză.
Avem parte de accidente. Și în teatru. Sunt cunoscute multe „întâmplări” mai mult sau mai puțin hazoase când, „întâmplător”, în spectacol lipsesc obiecte, apar lapsusuri, cad decoruri, se stinge brusc lumina de la „ei“. Povestite, aceste isprăvi stârnesc râsul. E un râs conjunctural, surprinzător, ca la bancurile bune. Ei bine, „Peatra din casă” oferă toată gama de întâmplări neprevăzute (vă place pleonasmul?). O trupă de actori e nevoită să improvizeze, la vedere, tot neprevăzutul care poate să apară. Și iată că, după secole de repetiții, care au durat vreo trei zile, spectacolul NU este gata. Și nu va fi niciodată gata. Pentru că, de fiecare dată, se poate întâmpla altceva. Am vrut să surprindem și ce poate fi mai ludic decât… „întâmplătorul imprevizibil”?! Corneliu Jipa
Corneliu Jipa, cunoscut de către apropiați drept Puiu, este „al“ Teatrului Tony Bulandra
încă din anul 2004. La Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ i-a avut ca profesori pe Ion Cojar, Marin Moraru și Adriana Popovici. A debutat la Teatrul de Nord din Satu-Mare, unde a jucat în peste 40 de spectacole și a regizat 10. Apoi, a venit din ce în ce mai aproape de Târgoviște, poposind pentru câțiva ani și la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov și la Teatrul „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea. Multe roluri a jucat, dar nici la regie nu a renunțat, pentru care dovedește un fler aparte, acela al spontaneității și simplității ingenioase.
Alexandru Mihalcea a studiat compoziția la clasa Doinei Rotaru și a regretatului Liviu Coman în cadrul Universității Naționale de Muzică București. A fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale (Paul Constantinescu, Mihail Jora, Liviu Comes, Sigismund Toduță etc.) Deviza sa vizavi de muzica contemporană este una de împăcare a trecutului cu spațiul psiho-social al secolului XXI. O viziune quasi post-modernistă și conservatoare.
Lumea muzicii savante, ori culte de vreți, este un plan estetic care subzistă și are anduranță în timp și relevanță culturală prin gradul său de flexibilitate. Doar privind aliajul dintre nou, avangardă și relevanța muzicală a afectului, a melodiei, putem activa drept compozitori într-o eră a informației și consumismului intrinsec.
„Peatra din casă” este o pastilă teatrală, care te vindecă de orice boală, un vodevil cu „cânticele” și comice și moderne. Veți fi uimiți de ce pot actorii să facă folosindu-se doar de imaginația… dumneavoastră!