Cercetați pentru comiterea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice
Polițiștii Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe DN 71, în localitatea Cuza Vodă, un autoturism condus de un bărbat de 51 de ani, din județul Argeș.
Din verificări a reieșit că acesta avea exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendată.
Pe numele său, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată.
De asemenea, polițiștii din Titu au depistat un tânăr de 26 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autotursim neînmatriculat și fără să posede permis de conducere.
Tânărul este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de punere în circulaţie ori conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii și conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.
Un bărbat care se sustrăgea executării unei pedepse privative de libertate, depistat de poliţişti
Poliţiştii din cadrul Poliției Orașului Găești au depistat un bărbat de 48 de ani, din Mătăsaru, pe numele căruia instanţa de judecată a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.
Acesta a fost condamnat la executarea unei pedespse privative de libertate pentru o perioadă de un an, pentru comiterea de infracţiuni la regimul rutier.
Bărbatul a fost arestat şi depus în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Mărgineni.
Prevenirea infracţionalităţii în unităţile de învăţământ și siguranța elevilor, priorități ale polițiștilor dâmbovițeni
De la începutul anului şcolar 2016/2017 şi până la în prezent, poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au desfăşurat 1.233 de activităţi preventive pentru asigurarea unui climat de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ precum şi prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
Din totalul acestora, 996 au constat în întâlniri interactive cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, iar 121 au fost pe linia combaterii absenteismului şcolar.
În sfera activităţilor educative s-au înscris şi cele 116 acţiuni ale poliţiştilor rutieri, prin intermediul cărora elevii au avut posibilitatea transpunerii în practică, în condiţii reale de trafic, cunoştinţele privind circulaţia pe drumurile publice.
Având în vedere neregulile descoperite în cadrul acţiunilor, au fost aplicate 466 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 278 la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 75 pentru nerespectarea regulilor de circulație, 7 la H.G. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condițiilor de dezvoltare fizică și morală a elevilor și 82 la alte acte normative.
În ceea ce priveşte infracţionalitatea, în perioada de referinţă, au fost înregistrate 32 de infracţiuni, dintre care 24 au fost comise în incinta și zona adiacentă unităţilor de învăţământ din mediul urban şi 8 în cele din mediul rural.
Cele mai frecvente infracţiuni au fost furturile şi lovirile.
Pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei în rândul elevilor şi victimizării acestora, poliţiştii le recomandă părinţilor:
Comunicaţi cu copilul dumneavoastră, acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată.
Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi, violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;
Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră. Nu uitaţi : absenteismul şcolar constituie un punct de plecare pentru comiterea de infracţiuni.
Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dvs. şi de familiile lor.
Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere şi evitaţi ca cei mici să participe la discuţii în contradictoriu.