„2016, atât din punct de vedere silvic, dar şi din punct de vedere al cifrei de afaceri, este un an de excepţie. Îmi doresc ca şi anul care vine să fie la fel de bun ca şi anul acesta. Spunând lucrul acesta, vreau să mă refer la trei componente. În primul rând la regenerarea pădurilor, unde am avut un program de 74 ha, iar Direcţia Silvică Dâmboviţa a realizat 195 ha.
Ca în fiecare an, tot ce avem de plantat, noi, silvicultorii dâmboviţeni, plantăm mai puţin în zona de munte, acţiune care obligatoriu se face numai primăvara… Acolo vom face şi la anul deschiderea lunii pădurii. Noi am plantat integral suprafeţele şi completările în această toamnă, care a fost extraordinară din punct de vedere silvic, cu umiditate până la exces şi vreme ideală.
Majoritatea puieţilor forestieri (95%) au avut provenienţă din Pepiniera Centrală Găeşti şi pepinierele cantonale. La acest indicator avem realizare 264%.
Cea mai importantă lucrare pe care o realizăm este ajutorarea regenerării naturale, mai ales în pădurile unde tipul natural fundamental se bazează pe specia nobilă de stejar. Aici avem o mică amărăciune pentru că noi facem aceste lucrări cu zilieri. Avem registrele necesare de la ITM, condiţia este ca aceşti oameni să nu beneficieze de ajutor social şi să aibă 18 ani.
Lucrările acestea se ridică la peste 30 miliarde lei, dar regretul meu este că, în procent de 80 – 90 % oamenii din Dâmboviţa nu vin la aceste lucrări, deşi rata şomajului este destul de mare în judeţ.
Seara se face recepţia şi oamenii îşi primesc banii. Vin oamenii din alte judeţe, care dorm pe unde apucă şi stau în condiţii grele. Suntem obligaţi să găsim forţă de muncă, pentru că dacă aceste lucrări nu le facem la timpul şi momentul potrivit, pierdem regenerarea, dar şi compoziţia pe care ne-o dorim, iar lucrurile acestea nu se mai întorc.
Deci lucrarea trebuie executată la timp. În final vreau să mulţumesc tuturor colegilor mei pentru efortul depus şi realizările de excepţie”, a precizat directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, ing. Costel Preda.