„Am să vă prezint o situaţie legată de constituirea Birourilor Electorale ale Secţiilor de Votare. La o primă tragere la sorţi am avut 134 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai secţiilor de votare care au fost înlocuiţi, în general pentru că fie au avut probleme legată de legătura de rudenie cu unul sau altul dintre candidaţi, fie au calitatea de membru al unui partid politic, fie au refuzat să meargă în teritoriu la secţiile de votare unde au fost desemnaţi.
Pe data de 2 decembrie a avut loc o nouă tragere la sorţi, s-au completat din nou 78 de posturi de preşedinte şi vicepreşedinte şi constatăm că, din nou, 13 dintre ei au probleme şi nu pot sau nu vor să ocupe aceste poziţii. Asta este deosebit de grav, pentru că pe data de 29 noiembrie 2016 Birourile Electorale ale Secţiilor de Votare trebuiau constituite ori în absenţa preşedintelui şi a vicepreşedintelui constituirea nu poate avea loc. Ca urmare nici procesul electoral nu este la momentul acesta condus de structurile legale care au atribuţii în acest sens.
Asta arată că la Autoritatea Electorală Permanentă nu s-a făcut o evaluare corectă, la timp, a bazei de selecţie pentru preşedinţi şi vicepreşedinţi, ba am constatat cu surprindere că majoritatea judecătorilor care ar fi fost primii îndreptăţiţi să ocupe o asemenea poziţie au fost fie ocoliţi de sistemul de selecţie, fie au fost trimişi la tot felul de secţii prin judeţul Dâmboviţa, motiv pentru care cei mai mulţi dintre judecători astăzi nu fac parte din structurile Birourilor Electorale ale Secţiilor de Votare. Situaţia este aceiaşi pentru procurori, ori credem noi că magistraţii erau primii îndreptăţiţi să ocupe aceste poziţii şi ar fi putut asigura desfăşurarea procesului electoral în condiţii de legalitate.
Am ajuns să avem judecători care nu au fost selectaţi deloc şi să avem, nu ştiu, vânzătoare de la magazin preşedinte de secţie de vot. Este inacceptabil… Este cea mai proastă organizare pe care am avut-o vreodată la vreun tip de alegeri. În var tot ei au gestionat, dar atunci încă mai aveau bun simţ şi mai vorbeau cu judecătorii şi cu Prefectura şi în felul acesta se mai reglau lucrurile.
O a doua situaţie, am reclamat în urmă cu două săptămâni de zile la AEP faptul că Partidul Naţional Liberal distribuie în judeţ un ziar care nu avea înscrise datele care sunt absolut obligatorii, respectiv cine este producătorul, numărul de exemplare, codul unic şi datele de identificare ale mandatarului financiar.
Deşi au trecut două săptămâni până astăzi nu s-a făcut nicio verificare, nu s-a aplicat nicio sancţiune, deşi noi am pus la dispoziţie materialul distribuit. Autoritatea Electorală Permanentă ne-a comunicat cu foarte multă lejeritate că subiectul face obiectul verificărilor.
Asta a dus la faptul că zilele trecute acelaşi PNL a distribuit în judeţ un supliment din ziarul România Liberă, supliment care de asemenea nu întruneşte condiţiile legale pentru a fi material publicitar pentru că nu rezultă să fi fost tipărit la comanda PNL şi, la fel, nu prezintă elementele de identificare necesare, numărul de exemplare şi codul unic al mandatarului financiar.
Acest lucru cred că este generat de inactivitatea Autorităţii Electorale Permanente şi de incapacitatea ei de a asigura un climat legal de desfăşurare a acestor alegeri”, a declarat preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.