„Autorităţile de management pentru Programul Operaţional Regional nu au parcurs procedura de acreditare prevăzută de Regulamentul Uniunii Europene, deci astăzi cele şapte ADR-uri sunt în proces de verificare de către Direcţia de Audit a Comisiei Europene, la finalul căreia se vor autoriza cele opt organisme pentru derularea activităţilor necesare POR 2014-2020. Lucrul acesta este inadmisibil, suntem în anul 2016, practic s-au pierdut 2014, 2015, 2016 şi consecinţa este următoarea: chiar dacă am încheia contracte de finanţare din banii europeni, nu primim niciun leu atâta timp cât organismele nu sunt acreditate.
O a doua situaţie este aceea a programelor pentru care avem Ghiduri de finanţare, pentru microînteprinderi este Axa prioritară 2.1, s-au deschis Ghidul şi perioada de depunere de oferte la 27 iulie 2016, avem trei Ordine ale Ministerului Dezvoltării de modificare a Ghidului iniţial, pentru clădirile rezidenţiale, blocurile din oraşe, Ghidul lansat la 15 martie 2016, cu termen de depunere 16 mai 2016, în regiunea Sud Muntenia, nu există niciun proiect depus până la 16 mai 2016, un al doilea termen este 16 noiembrie 2016, avem două modificări ale Ghidului prin Ordine emise de MDRAP. Pentru conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural s-a deschis finanţarea la 25 martie 2016, termen era 25 mai 2016, următorul termen este 25 noiembrie 2016, avem două modificări ale Ghidului iniţial.
Pentru prioritatea de investiţii 5.2, realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, Axa s-a deschis pe 25 martie 2016, data de închidere este de 25 noiembrie 2016, avem o modificare făcută. Pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, drumurile judeţene, s-a deschis la 15 martie 2016, termen de depunere este de 16 noiembrie 2016, sunt două Ordine ale MDRAP prin care a fost modificat Ghidul. Pentru infrastructura de turism avem deschisă finanţarea la 1 aprilie 2016, 2 decembrie 2016 este termenul de depunere, aici nu avem nicio modificare dar nici nu avem vreun proiect depus. Agenţia de Dezvoltare Sud Muntenia are 800 de milioane de euro, la data la care vorbim nu este încheiat decât un singur contract de finanţare pentru asistenţă tehnică, iar beneficiar este Agenţia de Dezvoltare Regională, deci niciun beneficiar public sau privat pe vreo Axă de finanţare şi nu există la momentul acesta niciun contract de finanţare încheiat şi nicio analiză făcută pe contractele deja depuse.
Apreciem, cei care suntem interesaţi, că vom avea depuneri destul de consistente în luna noiembrie pe Axele de finanţare care sunt dechise şi că vom avea contracte de finanţare probabil în luna martie-aprilie 2017. De la contractul de finanţare până la realizarea achiziţiilor publice este o perioadă importantă, probabil că nu vom avea mai devreme de luna septembrie-octombrie 2017 un contract de execuţie de lucrări şi nu vom putea lua bani mai devreme de luna decembrie 2017-ianuarie 2018. (…) Pe politica de coeziune lucrurile sunt într-o situaţia dramatică şi există riscul ca România să ia şi mai puţin bani decât ar putea lua în aceste condiţii”,
Guvernul Cioloş este un guvern zero. Putem trage concluzia că Guvernul Cioloş este un guvern zero în materia absorbţiei de bani europeni, fostul ministru Ghinea a fost extrem de vocal, dar cu rezultate zero în planul pregătirii absorbţiei europene de fonduri şi în al treilea rând poate că este o binecuvântare pentru noi faptul că Ghinea a ales să meargă în politică alături de USR şi avem speranţa poate că cei care sunt astăzi la Guvern vor şti să facă ceva mai mult în direcţia atragerii de bani europeni”, a mai declarat preşedintele CJ şi PSD Dâmboviţa.