Universitatea „Valahia“ din Târgoviște finalizează proiectul ISOSTUD+destinat incluziunii sociale și profesionale
a tinerilor în situații de risc
Universitatea “Valahia” din Târgoviște organizează miercuri, 26 octombrie 2016, la ora 11:00, în Campusul universităţii, corp B, Amfiteatrul Paraschiv Vagu, conferința pentru închiderea oficială a proiectului „Incluziunea socială şi profesională a tinerilor aflaţi în situaţii de risc” ISOSTUD+, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin intermediul Granturilor SEE 2009-2014.
La conferință vom fi onorați să avem alături pe Excelența Sa Doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Regatului Norvegiei în România, precum și reprezentanți ai Fondului Român de Dezvoltare Socială. Întâlnirea va fi un prilej pentru cadrele didactice și studenții Universității Valahia din Târgoviște de a trece în revistă rezultatele deosebite obținute în cele 21 de luni de implementarea a proiectului.
Granturile SEE, instrument activ în susținerea integrării sociale și profesionale a tinerilor
Început în ianuarie 2015, proiectul ISOSTUD+a reunit studenți de la programele de licență și master reprezentând diferite specializări ale Universității ”Valahia”: economie, inginerie, litere și științe politice, științe juridice și administrație publică, științe umaniste. Este vorba de studenți aparținând unor categorii vulnerabile, respectiv orfani, tineri din familii monoparentale, tineri de etnie romă, tineri cu dizabilităţi şi tineri care, din motive financiare, familiale sau de altă natură, întâmpină dificultăţi în terminarea studiilor sau găsirea unui loc de muncă.
Prin activitățile sale, proiectul ISOSTUD+ și-a propus reducerea ratei de abandon al studiilor, precum și creșterea capacității de integrare socială și profesională a studenților beneficiari. Proiectul s-a derulat cu sprijinul financiar al programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, iar valoarea sa consolidată este de 1.654.083,09 lei.
Încredere în sine, recunoaștere socială și succes profesional
Dintre cele mai importante activități ale proiectului ISOSTUD+, cu scopul dezvoltării profesionale, putem aminti participarea a 195 de studenți la stagii de practică realizate în baza convențiilor încheiate cu 41 de entități publice și private, organizarea a patru module de formare în domeniile IT și limbi străine și a atelierelor de lucru pe tematica ”Protecția mediului și dezvoltarea durabilă”, ”Creșterea gradului de absorbție pe piața muncii”, precum și derularea campaniilor de conștientizare cu temele ”Incluziunea socială și pe piața muncii” și ”Antreprenoriat”.
Se adaugă organizarea unui târg de job-uri în luna iulie a.c. la care au participat 19 firme și organizații din domenii precum asigurări, consultanță, distribuție, IT, industria de panificație, managementul creanțelor, producția de electrocasnice, producția de oțel, telecomunicații, transport, turism. În total, 85 de studenți au reușit să obțină un loc de muncă pe parcursul participării lor în cadrul proiectului ISOSTUD+.
Paleta activităților proiectului ISOSTUD+ este însă mult mai variată, acestea fiind menite să sprijine deopotrivă dezvoltarea în plan profesional și personal a tinerilor. Amintim astfel vizita internațională de studiu în Norvegia la care au participat 30 de studenți, cele patru vizite de studiu la firme și organizații naționale, campaniile de conștientizare intitulate ”Cooperare interculturală”, ”Nocivitatea consumul de droguri și de alcool” și ”Mens Sana in Corpore Sano”, precum și cele două tabere de vară la care au participat în luna august a.c. 90 de studenți din grupul țintă.
Studenții au beneficiat de tutorat asigurat de 12 cadre didactice ale Universității ”Valahia”. Pentru acești tutori au fost organizate în cadrul proiectului două sesiuni de formare și două schimburi de experiență pentru îmbunătățirea aptitudinilor de lucru cu tineri în situații de risc. În total, 247 de studenți au beneficiat de-a lungul proiectului de consiliere și asistență personalizată.
Despre Granturile SEE
Prin Acordul Spațiului Economic European (SEE), cele trei țări ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) – Norvegia, Islanda și Liechtenstein – participă la piața internă europeană și contribuie la dezvoltarea socială și economică în Europa prin Granturile SEE si Norvegiene.
Norvegia este donatorul principal, contribuind cu 97% din finanțarea totală. Pe durata finanțării 2009-2014, Romania a beneficiat de aproximativ 306 milioane EUR. Peste 800 de proiecte în diverse sectoare ca: protecția mediului, patrimoniu cultural, justiție, administrație și societate civilă au beneficiat de finanțare.
Despre FRDS
Fondul Român de Dezvoltare Socială este Operator de Program pentru Programul RO10 „Copii şi tineri în situaţii de risc şi Iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi promovarea incluziunii sociale”, finanţat prin intermediul Granturilor SEE. În cadrul programului au fost finanțate 101 proiecte destinate grupurilor vulnerabile, o atenție deosebită fiind acordată copiilor și tinerilor romi. Până în prezent au fost finalizate în condiții bune, 19 proiecte.
FRDS a fost înfiinţat în anul 1998, ca organism de interes public aflat sub autoritatea Guvernului României, prin intermediul căruia sunt finanţate proiecte care ţintesc îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă la nivelul comunităţilor sărace şi a grupurilor dezavantajate din mediul rural sau urban.
În cei 15 ani de activitate, FRDS a finanţat peste 1.430 de proiecte de dezvoltare locală, în valoare totală de peste 100 de milioane de euro. Fondurile administrate de FRDS au provenit de la organisme internaționale și de la Guvernul României.
Mai multe detalii despre proiectul ISOSTUD+ și activitățile sale, precum și despre granturile SEE pot fi aflate accesând site-urile: www.isostud.ro, www.eeagrants.orgși www.granturi-corai.ro.