Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON participă zilele acestea, ca delegat al Bisericii Ortodoxe Române, la Întrunirea Comitetului reprezentanțelor Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană, de la Bruxelles, ce are ca tema Libertatea religioasă a creștinilor ortodocși în lume, și se desfășoară în perioada 8-11 octombrie 2016, în orașul Nicosia din Cipru. Reuniunea se desfășoară sub patronajul și la invitația Întâistătătorului Bisericii Ciprului, Preafericitului Părinte Arhiepiscop Hrisostom al II-lea, la Reședința arhiepiscopală.
La întrunire participă reprezentanți ai autorităților politice și religioase cipriote, dar și ai Patriarhiei Ecumenice, Patriarhiei Ruse, Patriarhiei Române, Bisericii Ortodoxe din Grecia și Bisericii Ortodoxe din Cipru, precum și ai Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului și ai Patriarhiei Sârbe.
În cadrul primei zile a întrunirii au fost prezentate mesajele Întâistătătorilor Bisericilor reprezentate și s-au abordat diferite aspecte ale libertății religioase în Siria și în alte părți ale Orientului Mijlociu, ori chiar în țări ale Uniunii Europene, sub falsul pretext al respectării drepturilor religioase ale unor minorități religioase sau a unor false drepturi ale omului. Au fost discutate problemele dificile generate de conflicte din zone europene apropiate nouă, precum spațiul ex iugoslav, ori ex sovietic și ceea ce se poate face pentru promovarea împăcării și reconcilierii între părțile beligerante. S-a vorbit despre relația dintre Ortodoxie și democrație, dar și despre misiunea Ortodoxiei în România și contribuția ei la împăcare, justiție socială și libertate, fundamentată pe bogatul său tezaur de spiritualitate ce valorizează omul și demnitatea sa.
S-a amintit despre genocidul la care sunt supuși creștinii în Orientul Mijlociu și despre responsabilitatea Bisericilor ortodoxe de a face cunoscută aceasta situație tragică și de a acționa pentru stoparea sau limitarea acestei grave provocări pentru lumea creștină.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI