„Fac câteva precizări legate de procedura de convocare a Consiliului Local. Aş vrea să mă limitez la menţionarea unor dispoziţii legale din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, din Legea 393 privind Statutul aleşilor locali şi câteva reglementări din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Local Municipal.
Articolul 39 din Legea 215, «Consiliul Local se întruneşte în şedinţe ordinare lunar la convocarea primarului », prin urmare şedinţele ordinare pot fi convocate o dată pe lună. Pentru orice fel de alte probleme, alte chestiuni supuse dezbaterii Consiliului Local, nu există altă modalitate decât şedinţele extraordinare şi nu mă refer la şedinţele de îndată unde dispoziţiile legale în vigoare stabilesc că este vorba de maximă urgenţă sau forţă majoră.
Deci şedinţele extraordinare pot fi convocate în intervalul dintre două şedinţe ordinare. Nu se pot convoca două şedinţe ordinare în aceeaşi lună. În altă ordine de idei, vizavi de refuzul unei părţi din Consiliul Local de a veni la şedinţele extraordinare, şi vreau să spun că fac aceste precizări exclusiv pentru a clarifica situaţia, pentru că nu-mi doresc sub nicio formă un conflict cu Consiliul Local, dimpotrivă, aşa cum am declarat la începutul mandatului, vreau să avem o relaţie de colaborare.
Prezenţa consilierilor locali la şedinţă este obligatorie. Articolul 40, aliniatul 2, Legea 215/2001, consilierul local care absentează nemotivat de două ori consecutiv este sancţionat în condiţiile Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local.
Prin urmare este o dispoziţie legală imperativă care stabileşte faptul că cine absentează nemotivat de la două şedinţe consecutive trebuie să fie sancţionat. Nu este treaba mea, este treaba Consiliului Local, potrivit dispoziţiilor legale Comisia de specialitate juridică va trebui să elaboreze un raport în care să se dozeze sancţiunea prevăzută în Legea 393 şi în Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Local.
Primarul nu poate fi condiţionat de consilierii locali să convoace numai şedinţe ordinare. Acestea se convoacă o singură dată pe lună, iar administraţie nu se poate face doar o dată pe lună. Calitatea de consilier local implică în afara dreptului la indemnizaţie şi obligaţii, iar aceste obligaţii reprezintă prezenţa la Consiliul Local şi la Comisiile de specialitate. (…) Proiectele de hotărâre care sunt pe ordinea de zi vizează chestiuni asupra cărora nu se poate aştepta o şedinţă ordinară, sunt chestiuni care vizează salariile din învăţământ, indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap, bursele pentru elevi, toate acestea reprezintă chestiuni cu privire la care eu cred că această ambiţie a unor consilieri locali de a nu fi prezenţi este ridicolă.
Sunt chestiuni foarte importante, centura municipiului Târgovişte reprezintă un proiect de maximă importanţă pentru municipiul Târgovişte cu privire la care procedura de licitaţie trebuie să fie derulată imediat. Eu nu înţeleg care sunt resorturile acestor absenţe în lanţ de la şedinţele de Consiliu Local. Sunt acţiuni care au fost aprobate în cadrul Comisiei de specialitate şi care se derulează înainte de şedinţa ordinară.
Păi ce rost ar mai avea să mai aprobăm în şedinţa ordinară un contract de finanţare dacă activitatea ar începe înainte sau eu, ca Executiv, cum aş putea să mai propun Consiliului Local un proiect de hotărâre care ar fi lipsit de obiect la momentul respectiv. (…) N-am convocat şedinţă extraordinară pentru a proteja sau pentru a valorifica un interes particular, dar suntem în situaţia în care suntem nevoiţi să aprobăm câteva proiecte de hotărâre care sunt foarte importante”, a declarat primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan.