Activități derulate în vederea reducerii numărului de copii cu măsură de protecție specială
Urmărindu-se interesul superior al copilului de a crește în cadrul propriei familii, a fost derulat începând cu anul 2013 parteneriatul cu Fundația “SERA ROMÂNIA”, în cadrul proiectului “Reintegrare/integrarea copiilor beneficiari ai unei măsuri de protecţie specială în familia naturală/lărgită”.
Parteneriatul s-a prelungit și în anul 2015, prin hotărârea nr. 234/16.07.2015 a Consiliului Județean Dâmbovița, cotele de participare fiind de 40% DGASPC (215.280 lei) și 60% Fundația SERA (322.920 lei). Acest nou parteneriat cu Fundația SERA România, valabil 18 luni, are ca obiectiv general prevenirea instituționalizării a cel puțin 50 de copii din județul Dâmbovița.
Astfel, în perioada octombrie 2015 – august 2016, au fost sprijinite 8 familii în vederea prevenirii instituționalizării pentru un număr de 32 copii și o familie unde au fost reintegrați din sistemul de protecție 3 copii. Au fost achiziționate materiale de construcții pentru asigurarea condițiilor de locuit în familiile naturale și s-au acordat alimente, rechizite și materiale igienico-sanitare în valoare de 67269,11 lei.
În acest moment se află în lucru cazurile a 4 familii, cu un număr total de 16 copii și se estimează ca în perioada următoare să fie efectuate cheltuieli în valoare aproximativă de 35000 lei în vederea prevenirii separării acestor copii de familiile naturale.
Cu sprijinul specialiștilor din cadrul instituției, suplimentar față de parteneriatul cu Fundația SERA România, de la începutul anului 2016, au fost reintegrați în familia naturală sau extinsă un număr de 68 copii, datorită faptului că în conformitate cu legislația în vigoare, nu se mai impunea măsura de protecție specială.
Începând cu luna august 2016, a intrat în vigoare noua Lege a adopțiilor, iar modificările aduse de către aceasta cresc șansele copiilor din sistemul de protecție specială, de a avea propria familie, în cazul în care reîntoarcerea în familia biologică nu este posibilă.
Astfel, în ultima lună, au fost deja înaintate către instanță 5 dosare pentru deschidere procedură de adopție, datorită reducerii la 6 luni de la data instituirii măsurii de protecție specială, a perioadei în care pot fi demarate procedurile de adopţie dacă părinţii şi rudele copilului de până la gradul al patrulea nu sunt găsite.
De la începutul anului 2016 s-a realizat deschiderea procedurii de adopţie naţională pentru 37 copii, au fost emise de către instanță 16 încredinţări în vederea adopţiei, 15 încuviinţări de adopţie naţională și o încuviințare adopție internațională.
Deoarece potrivirea dintre adoptator și copil se va face la nivel local, specialiștii din cadrul instituției noastre au fost instruiți de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în vederea utilizării Registrul Național pentru Adopție. Astfel, specialiștii din toate județele au acces la o bază de date comună, care cuprinde copiii adoptabili și familiile care doresc să adopte.
O modificare foarte importantă a legii, în beneficiul copiilor adoptabili cu vârsta mai mare, o reprezintă faptul că părinții adoptivi pot solicita concediu de acomodare de un an, chiar și pentru copii mai mari de doi ani. În această perioada, unul dintre părinți poate încasa o indemnizație de 1.700 de lei pe luna. Astfel, de la începutul anului 2016 au fost eliberate 20 atestate pentru familii adoptatoare, iar numărul familiilor care solicită eliberarea atestatului este în continuă creștere de la apariția noilor modificări legislative.
Director general,
ing. Cristiana Bucur
Persoană de contact,
cons. Cerasela Gurgu
Tel.0733448125