sâm. ian. 11th, 2025

rutiTrafic rutier, în siguranță

Pentru asigurarea și menținerea fluenţei traficului rutier şi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, în perioada 12 – 15 august a.c., sub coordonarea Direcţiei Rutiere – I.G.P.R., 143 de poliţişti rutieri vor acţiona pe principalele artere din Dâmboviţa.

Astfel, poliţiştii vor avea o prezenţă activă în special pe drumurile naţionale, respectiv DN7, DN71, DN72,  DN72A, DN61, DN1A, dar și pe cele județene.

Se vor utiliza echipamentele video de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, instalate pe autospeciale, urmărindu-se depistarea și sancționarea excesului de viteză.

În activităţile întreprinse, poliţiştii rutieri vor fi sprijiniţi de colegii de la ordine publică.

Aşadar, le recomandăm conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Totodată, este necesar ca şoferii să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Vă reamintim că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Nu vă urcaţi la volan, daca aţi consumat băuturi alcoolice! Orice accident, rănire sau deces cauzate de consumul de alcool pot fi evitate în totalitate.

Conduceţi cu multă atenţie şi răbdare! Respectaţi-i pe ceilalţi participanţi la trafic, indiferent dacă sunt pietoni sau conduc biciclete, mopede ori motociclete!

Cetăţenilor români care s-au întors acasă din străinătate le reamintim că legislaţia în domeniu este la fel de fermă şi în România, iar regulile de circulaţie trebuie respectate oriunde s-ar deplasa.

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

Bicicliștilor le recomandăm să respecte cu strictețe regulile de circulație, atât pentru siguranța lor cât și a celorlalți participanți la trafic.

POLIŢIA RUTIERĂ VĂ UREAZĂ DRUM BUN!

www.mariusbuga.ro_images_mpolRecomandări ale polițiștilor pentru ca pe durata weekendului prelungit să nu fie înregistrate evenimente negative

Dacă plecaţi de acasă:

Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi. Nu lăsați bilete în ușă sau mesaje pe robotul telefonic al căror conținut să îi informeze pe străini că ați plecat în concediu. Atenție: și postările de pe internet, locația sau fotografiile din vacanță, vă trădează.

Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie şi nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani, acestea fiind principalele „atracţii” pentru hoţi.

Dacă vă petreceţi timpul liber în străinătate:

Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective și procurați-vă adresele și telefoanele ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective – informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro.

Înainte de plecare efectuaţi schimbul valutar în moneda de schimb a ţării de destinaţie. În cazul în care moneda respectivă este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari.

Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (NU ŞI ADRESA!).

Pe perioada sejurului:

Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel. Evitaţi taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare.

Păstrați banii şi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră în seiful hotelului. Nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau cunoscute ocazional!

Când părăsiți camera de hotel/pensiune, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise mai ales dacă aveţi repartizată o cameră la parter sau la un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare.

Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase! Deplasaţi-vă în grup, nu răspundeţi la provocările altor persoane şi evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate!

Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru!

Nu lăsați în autoturism, la vedere, bunuri de valoare. Atenție: bagajele sau gențile păstrate în mașină, chiar dacă nu conțin valori, pot atrage hoții întrucât aceștia nu știu ce se află în interior.

Dacă vă aflaţi în staţiuni de pe litoral, nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă bani sau lucruri de valoare (telefoane, aparate fotografiat/filmat, bijuterii, etc.)! Rugați o  persoană de încredere să rămână în locul respectiv!

În caz de nevoie sau dacă ați fost martorului unei fapte ilicite, apelaţi gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi poliţiei toate amănuntele!

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în siguranţă

În perioada 12 – 15 august a.c., la nivelul județului Dâmbovița, zilnic, se vor afla la datorie 200 de poliţişti de la ordine publică, de la rutieră, de la transporturi, precum și de la structurile de intervenţie rapidă, investigarea criminalităţii economice, investigaţii criminale, arme, explozivi şi substanţe periculoase.

Cei 200 de poliţişti vor acţiona cu 90 de autospeciale pentru prevenirea faptelor antisociale, apărarea patrimoniului public şi privat, creşterea siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare, astfel încât cetăţenii să se bucure în linişte de această sărbătoare.

Vor fi constituite, în această perioadă, 289 de patrule de siguranţă publică, dintre care 9 pedestre şi 280 auto.

Totodată, polițiștii vor acționa pentru siguranța cetățeanului la manifestările religioase și evenimentele cultural-artistice, prilejuite de zilele localităților Răcari, Potlogi și Bucșani.

Activitățile polițiștilor vor viza și menținerea ordinii și siguranței publice în târgurile organizate pe raza localităților Hulubești și Cornești.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi asigurarea fluenţei traficului, 143 de poliţişti rutieri vor acţiona pe tronsoanele de drumuri naţionale ce tranzitează județul, utilizând în medie, zilnic, 9 aparate radar. O atenţie deosebită va fi acordată arterelor rutiere ce converg către zonele montane.

Totodată, poliţiştii de la transporturi vor acţiona pe trenurile de călători, în staţiile şi triajele de cale ferată.