Concursul Național ”Democrație și toleranță” găzduit de Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița
Concursul Național ”Democrație și toleranță” se desfășoară anul acesta la Târgoviște, în perioada 25-28 iulie 2016 și are ca organizatori Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița. Competiția reprezintă o formă complexă de educație civică care se adresează elevilor din ciclul primar și gimnazial și reunește 35 de echipaje și 105 elevi.
Alegerea locului de desfășurare a etapei naționale nu este întâmplătoare, județul nostru cunoscând o tradiție în obținerea de premii la acest concurs, echipajele coordonate de doamna profesoară Diaconescu Gabriela de la Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Pucioasa, actual pensionară, remarcându-se la concursurile din domeniul drepturilor omului și educației civice.
Obiectivele generale ale concursului vizează asumarea rolului și statutului de cetățean în cadrul unei societăți democratice, formarea și dezvoltarea spiritului civic critic și constructiv.
Concursul urmărește cunoașterea unor concepte precum democrație, toleranță, drepturile omului, drepturile copilului și a relațiilor dintre acestea, cunoașterea reglementărilor naționale și internaționale referitoare la aceste concepte, exersarea de către elevi a atitudinilor și comportamentelor democratice, tolerante, a spiritului civic. De asemenea, concursul dorește să formeze și să dezvolte deprinderile de participare la viața comunității educaționale și locale din care elevii fac parte. Concursul “Democrație și toleranță” este împărțit pe trei secțiuni: cea teoretică, cea practică și cea artistică. Secțiunea teoretică a concursului verifica modul de gândire și cunoștintele elevilor.
În timp ce pentru secțiunea practică tinerii trebuie să elaboreze un proiect pentru soluționarea uneia dintre problemele școlii sau comunității locale căreia îi aparțin elevii, pentru secțiunea artistică, tinerii trebuie sa realizeze o singură lucrare plastică (desen, grafică, pictură, colaj, sculptură etc.) care să ilustreze modul de soluționare a problemei prezentate în cadrul proiectului din secțiunea practică. La toate etapele participarea se realizează în cadrul echipajelor, formate din trei elevi; concurenții trebuie să fie elevi în clasa a III-a, a IV-a, a VII-a sau a VIII-a. Cei mai buni elevi vor primi premii consistente, iar cei care nu se clasează pe primele locuri vor primi diplome de participare din partea Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița.
Conducerea IȘJ Dâmbovița