SFATURI UTILE PENTRU O VACANŢĂ ÎN SIGURANŢĂ
Pentru un concediu liniștit, poliţiştii dâmbovițeni vă recomandă o serie de măsuri pentru a nu deveni victime ale infractorilor
Recomandări pentru vacanţa în străinătate:
Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective, la procurarea adreselor, numerelor de telefon ale ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din ţara în care urmează să mergeţi.
Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon, nu şi adresa sau alte date cu caracter personal.
Manifestaţi prudenţă în alegerea agenţiei de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru sejur.
Nu vă lăsaţi atraşi de preţurile tentante, întrucât ofertele “generoase” pot fi înşelătoare.
Recomandări pe durata sejurului:
Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel.
Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu îi lăsaţi să meargă singuri la cumpărături.
Banii şi bunurile de valoare pe care nu intenţionaţi să le luaţi cu dumneavoastră, trebuie păstrate în seiful hotelului.
Dacă mergeţi la plajă sau la picnic nu vă lăsaţi bunurile nesupravegheate.
Nu permiteţi accesul în camera de hotel unor persoane necunoscute sau celor cunoscuţi ocazional.
Atunci când vă deplasaţi după lăsarea întunericului, este bine să fiţi însoţiţi de o altă persoană, să vă alegeţi traseul cu grijă, evitând locurile mai puţin circulate, parcurile, sau zonele slab iluminate.
Pe stradă, evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoane necunoscute ori în strare de ebrietate. Nu ripostaţi la agresivitatea lor verbală.
Ocoliţi grupurile de persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv.
Atunci când aţi fost martorii unor manifestări violente, anunţaţi imediat poliţia. Protejând agresorii prin tăcere le daţi prilejul să comită şi alte fapte de acest gen.
Recomandări pentru prevenirea furturilor din buzunare:
Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau în genţi;
Nu ţineţi toţi banii în acelaşi loc, ci compartimentaţi-i, pentru a nu fi obligaţi să scoateţi întreaga sumă de fiecare dată când achiziţionaţi vreun obiect, întrucât acest lucru atrage atenţia infractorilor.
Când vă aflaţi într-un mijloc de transport în comun şi sunteţi înconjurat şi de diverşi indivizi schimbaţi-vă imediat locul.
Depozitaţi bagajele atunci când vă aflaţi în mijloacele de transport în comun ori staţionaţi în diverse locuri, în faţa dvs şi supravegheaţi-le permanent.