lun. dec. 23rd, 2024

 

tariceanu-aldeCOMUNICAT DE PRESĂ

 

Copreședinții ALDE au recomandat viitorilor primari dâmbovițeni ai ALDE să pună accent pe dialogul cu cetățenii și dezvoltarea mediului de afaceri

 

 

 

Copreședinții ALDE Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin s-au aflat  vineri, 27 mai a.c., în județul Dâmbovița, pentru a-i susține pe candidații ALDE în campania electorală. Au avut mai multe întâlniri cu oamenii din localitățile Găești, Ocnița și Titu. La sediul Casei de Cultură Găești, copreședinții ALDE au suținut o conferință de presă împreună cu președintele ALDE Dâmbovița – deputatul Georgică Dumitru și cu președintele executiv al ALDE Dâmbovița – Ionel Petre.

 

În județul Dâmbovița, copreședinții ALDE s-au aflat pentru a doua oară în această campanie electorală, iar Călin Popescu – Tăriceanu a spus dâmbovițenilor că toate întâlnirile cu oamenii sunt extrem de utile: „Și din punct de vedere politic, dar și pentru faptul că îmi dă posibilitatea să iau contact cu oamenii, cu realitățile locului, să văd cum evoluează România, cum evoluează diferitele județe, diferitele orașe și, nu vă ascund că, de foarte multe ori, am surprize foarte plăcute. Pentru că văd că sunt localități care au fost conduse de primari care au știut ce să facă, au avut curajul să pornească proiecte cu fonduri guvernamentale, cu fonduri europene și localitățile, fața lor, s-a schimbat. (…)

 

Suntem mai puțin interesați de certurile și disputele politice, vedeți că eu nu comentez fiecare fleac, așa cum face președinta PNL-ului. Fiecare fleac e pentru ea e un prilej ca să mai dea o declarație. Aceste lucruri mă interesează enorm de puțin. Ceea ce vreau să discut cu colegii mei, peste tot pe unde merg, cu presa, este ce putem face ca prin dezvoltarea economică a localităților noastre, să ajutăm la dezvoltarea și creșterea bunăstării și calității vieții fiecăruia dintre locuitori. (…)

 

Al doilea lucru pe care doresc să vi-l spun este că noi constatăm, și această campanie este un prilej în plus de a vedea că avem un enorm deficit de democrație, inclusiv la nivel local. Există o ruptură care se produce între administrația locală și cetățeni, vreme de 4 ani, după alegeri, în alegeri toată lumea iese în stradă, fie cei care sunt în funcții, fie cei care sunt candidați și după ce se încheie campania de alegeri, urmează în consiliul local să se facă diferitele jocuri. Jocuri care țin cont de diferitele grupuri de interese, grupurile de patronaj politic, în localitățile mai mari, dar bănuiesc că și în Găești nu e cu mult diferit, furnizorii de utilități pentru municipalități care iarăși își fac, ca să fiu elegant, lobby-ul propriu. Toate acestea într-o desconsiderare totală a cetățenilor. Și vreau să vă explic un lucru: calitatea vieții cetățenilor până la urmă, depinde de nivelul de democrație la nivel local. De ce? Pentru că dacă deciziile se iau în desconsiderarea opțiunilor lor, atunci sigur că după patru ani e logic ca oamenii să fie nemulțumiți, pentru că așteptările lor nu au fost îndeplinite, așteptările lor legitime de care, în mod normal, administrația locală trebuie să țină cont. De aceea, sfatul meu este ca, colegii noștri să își axeze eforturile pe aceste două direcții. Pe de-o parte de dezvoltare economică, pe de altă parte de consultare permanentă a cetățenilor pentru proiectele importante pentru localitate. (…)

 

E o altă manieră de a face politică, pentru că tot se vorbește de schimbarea modului de a face politică în România, este într-adevăr o problemă pe care și eu o recunosc , dar simpla recunoaștere, fără soluții , nu este suficientă, de aceea le propunem colegilor noștri o abodare diferită, o abordare care să fie bazată pe onestitate, pe dialog direct cu cetățenii sau pe consultarea lor, consultarea putând să ia diferite forme. Fie consultare cetățenească permanentă cu reprezentanții diferitelor zone și cartiere din oraș, fie o consultare pe bază de referendum local pentru lucrurile cu adevărat importane, de importanță majoră. Se pot organiza referendumuri locale la care primarul consultă cetățenii și sigur că va trebui să țină cont de opțiunea majoritară. Acestea sunt lucrurile de principiu, de fond, la care vreau să mă refer și care îi fac pe colegii noștri să se distingă de ceilalți primari”.

 

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a salutat candidatura din partea ALDE a domnului Marius Condovici pentru Primăria Găești, un om de afaceri care cunoște foarte bine problemele oamenilor din localitate.

 

„Din păcate, în acești 20 și ceva de ani care s-au scurs de la Revoluție, 26 de ani, nu s-a schimbat nimic în Găești. Mă bucură doar un singur lucru, că există un mare investitor aici, în zonă, care a făcut ca rata șomajului să nu fie atât de ridicată, dar cred că nu este suficient. Cred că este nevoie de mult mai mult decât atât, este nevoie de un administrator pentru această societate, este nevoie de cineva care să promoveze potențialul pe care îl are zona, resursa umană extraordinară care există în zonă și să creeze mai multe locuri de muncă, mai multe posibilități pentru cei care vor să-și dezvolte propria afacere. (…) Mergem mai departe către Titu și către Ocnița, așa cum vă spunea domnul președinte Tăriceanu, încercăm să ne concentrăm pe zonele în care credem că avem șanse de succes”, a declarat Daniel Constantin.

 

Marius Condovici, candidatul ALDE la Primăria Găești a subliniat faptul că trebuie dezvoltat mediul de afaceri din oraș, pentru ca oamenii să fie mulțumiți și să aibă locuri de muncă: „În rest, probleme sunt foarte multe, o să încerc să repar ce s-a stricat până acum. Mă bazez pe o echipă de super profesioniști, avem câțiva consilieri, nu numai pe hârtie, dar și sfătuitori adevărați, mă refer aici la domnul Burcea, care a fost director la Arctic, la domnul Raicu, la domnul Contanu, foarte mulți ingineri, profesori, cu care sper să ducem la capăt probleme orașului care au apărut în ultimul timp, probleme care nici măcar nu s-a încercat rezolvarea lor, s-au perpetuat în timp și s-au agravat. În rest, ce să vă zic, cu ajutorul lui Dumnezeu, încă o dată sper să facem treabă”.

 

În cadrul conferinței de presă, copreședinții ALDE au discutat și despre problemele de la Ministerul Agriculturii, dar și despre colaborarea dintre ALDE și PSD.

 

În ce privește colaborarea dintre cele două partide, Călin Popescu-Tăriceanu a spus că: „Am lucrat bine cu PSD-ul, am avut o colaborare bună, ceea ce înseamnă că și unii și alții ne-am ținut angajamentele, dar ce-i mai important, e cum ne raportăm la cetățeni. Repunerea pe picioare a economiei, ca premisă pentru repararea nedreptăților la care oamenii au fost supuși în perioada anilor 2009-2012, după aceea creșterea salariilor, creșterea salariului minim, o serie de măsuri fiscale, reducerea TVA-ului întâi la produsele de pâine și panificație, apoi reducerea generală a TVA-ului, lucruri care se simt în buzunarul fiecărui cetățean. Fiecare cetățean este îndreptățit în mod normal să trăiască mai bine. Și dacă scopul final al guvernării nu este ăsta, atunci înseamnă că greșim. Deci, prefer să fac o colaborare cu niște oameni care împărtășesc aceleași obiective cu noi, chiar dacă au soluții poate uneori diferite, cu toate că și în această privință vreau să vă spun că ne-am înțeles foarte bine. Codul fiscal adoptat anul trecut de Guvern, este un cod ultraliberal, l-au recunoscut toți. Paradoxul care a fost? Că PNL-ul s-a opus acestui cod fiscal. Atunci ce așteptări să mai avem noi de la PNL, dacă asta este raportarea lor la lucrurile care sunt esențiale pentru cetățeni, pentru mediul de afaceri, pentru stimularea creșterii economice? Înseamnă că n-avem prea mari șanse să găsim punți de discuție și puncte de vedere care dacă nu sunt identice, măcar să se apropie. Din contră, văd că avem abordări diferite și în alte privințe. I-am criticat nu o dată și am să continui să-i critic. Un partid cu adevărat democratic nu poate să se bucure și să aplaude când vede zăngănitul de cătușe, plimbatul oamenilor pe la televizor încătușați, înlăturarea prezumției de nevinovăție. Astea sunt lucruri elementare care țin de orice stat edmocratic. Ei se apropie mai degrabă, ca modalitate de raportare la ceea ce se întâmplă în spațiul public, de un partid d-ăsta totalitar, dintr-o țară precum Coreea de Nord sau … nu știu. Ăsta este modelul care parcă vor să-l urmeze. PNL-ul s-a degradat enorm în ultima perioadă și mă bucură că am văzut aprecieri în spațiul public că adevăratul continuator al tradițiilor PNL-ului după 1990, care a fost partidul de opoziție care a avut curajul să înfrunte puterea FSN-istă de la momentul respectiv, tendințele de încălcare ale drepturilor și libertăților cetățenești astăzi, continuatorul este ALDE”.

 

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a criticat utimele măsuri ale Ministerului Agriculturii, privind finanțarea investițiilor din mediul rural: „Probabil că după ce s-a întâmplat la Ministerul Agriculturii zilele trecute, mai exact la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, merita domnul Irimiescu a doua moțiune simplă, pentru demitere. Nu o să mai facem lucrul acesta, avem una care e pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și va fi probabil votată în prima ședință, dar parcă aș retrage și această moțiune simplă, l-aș lăsa pe domnul Cioloș în brațe cu domnul Irimiescu și probabil că în felul acesta o să cadă împreună. Ce s-a întâmplat mai exact? S-a deschis sesiunea cu o întârzire de cinci luni de zile, trebuia să fie deschisă la începutul lunii ianuarie, sesiunea pentru finanțarea infrastructurii rurale – pentru primării – știți cât a ținut sesiunea? Care  a fost perioada? Șapte minute. Atenție! Anul trecut, cu un principiu pe care oarecum l-am introdus noi, să se depună doar 120% din valoarea fondurilor pe care le-am avut la dispoziție, să nu fie prea multe proiete, am constatat în luna noiembrie că sunt foarte mulți beneficiari, cu ghilimelele de rigoare, care încarcă proiecte false – pagini goale să le spunem așa – și se acoperă suma respectivă. Și am recomandat la momentul respectiv să nu mai fie acest plafon de 120%, să fie doar acel criteriu de punctaj. Domnul Irimescu a decis să mențină acel prag de 120 % și să vină cu criteriu de punctaj foarte jos. Vă reamintesc că în septembrie anul trecut noi am început cu 85 de puncte, dânsul a început cu 50 de puncte, cu alte cuvinte foarte multe primării se calificau și foarte mulți au vrut să depună acele proiecte. Ce este trist, este propunerea de proiecte a început dimineața la 9.00, deci când începea toată lumea programul și cu o seară înainte la ora 18.00, deci după închiderea programului, formularul a fost schimbat. Ne punem întrebarea cine a știut cum este formularul respectiv și cine a reușit în 7 minute să completeze formularul și să dea click acolo cu o viteză de neimaginat. E clar că lucrurile sunt încurcate”.

 

În finalul conferinței de presă, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a explicat reprezentanților mass-media care este punctul său de vedere cu privire la binomul DNA-SRI.

 

„Sigur că eu vreau să fac o netă distincție între ceea ce cred că este acțiunea necesară a Procuraturii, combaterea corupției și ceea ce începe să se contureze din ce în ce mai clar, transformarea binomului DNA-SRI într-o supraputere statală care vrea să-și arate mușchii cu Parlamentul și vrea să pună Parlamentul la respect, adică să-i închidă gura. CSM-ul de fiecare dată sare ca ars și consideră că declarațiile politice care nu pot fi înfrânte, constituțional vorbind, orice parlamentar, nu eu, are dreptul la liberă exprimare și libertatea de exprimare nu poate să fie îngrădită și vreau să vă spun că este un lucru extrem de important, după cum nu trebuie să fie îngrădită libertatea de exprimare a presei. Dacă aceste două valori ajung să fie desconsiderate și călcate în picioare, atunci sigur că România nu va mai fi un stat democratic și nu se va mai putea numi un stat de drept. Deci, Parlamentului încearcă să i se închidă gura, Parlamentul a fost deja timorat, sunt foarte mulți parlamentari care nu au curajul să-și exprime opinia nici măcar verbal, nici la vot. Și ca să înțelegeți, vă dau un exemplu concret. Anul trecut, în Parlament a început procesul de legiferare a modificărilor la Codul penal și la Codul de procedură penală, la articolele care au fost declarate neconstituționale de Curtea Constituțională. Ce s-a întâmplat? Articolele respective, tot pachetul a trecut de Senat, s-a dus la Cameră, a intrat la Comisia Juridică, au fost dezbătute și înainte de momentul votului final au început în Parlament diferite voci: PNL-ul a sărit în sus, că asta e un atac la combaterea corupției, că vrem să frânăm combaterea corupției, a mai sărit un alt partid – nu vreau să-l numesc – la fel, au amenințat că rup coaliția de guvernare și totul s-a oprit. Uitați-vă puțin acum, când Guvernul a adoptat prin ordonanță de urgență 140 de modificări. Să știți că aceasta este o chestiune gravă, de ce? Pentru că în Constituție scrie foarte clar că nu pot exista inițiative legislative și modificări pe chestiuni care țin de drepturile și libertățile fundamentale prin ordonanță de urgență. Acolo rolul Parlamentului este recunoscut ca prim actor, nu intră Guvernul cu picioarele peste chestiunea asta. Pentru că asta necesită o dezbatere democratică.

 

Deci, în final, ce pot să vă spun, este că am speranța ca după alegerile din toamnă, odată cu venirea unor noi parlamentari care ar împrospăta atmosfera, să reapară ceva din normalitatea atitudinii acestora ca membri ai Parlamentului, care trebuie să-și asume anumite responsabilități”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

 

Departamentul de comunicare ALDE