„Responsabilităţile sunt complexe, există un Regulament de administrare a Barajului de la Pucioasa pe care îl face Apele Române, au nişte norme pe care trebuie să le respecte şi dumnealor, de asemenea Garda de Mediu are obligaţia să verifice toţi poluatorii.
În momentul când CATD a primit contractul de delegare şi a fost delegată să managerieze acest program pe POS 1 Mediu a scos la licitaţie în vederea adjudecării nişte lucrări în conformitate cu nişte avize şi nişte autorizări date de instituţiile statului.
Staţiile de epurare construite sunt conforme şi au toate reglementările şi autorizaţiile în regulă, dar aceste staţii, prin construcţie, n-au fost prevăzute şi cu această funcţie de a elimina din conţinutul apei fecaloid-menajeră această bacterie. Deci lucrurile sunt extrem de complexe şi extrem de sensibile şi nu mi se pare corectă această tendinţă din partea unor instituţii sau reprezentanţi ai unor instituţii să scape uşor şi să fugă de răspundere.
Societatea pe care o reprezint nu este neprihănită sau nu are nicio responsabilitate, nu fug de răspundere, iau măsurile legale şi acţionez conform competenţelor stabilite prin Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Companiei şi prin legislaţia în materie.
Barajul de la Pucioasa a fost construit în anii 1971-1975, iar din 10 milioane de metri cubi, volumul de apă, la ora actuală mai avem doar 3 milioane metri cubi de apă în Baraj. Din 2011, când s-a făcut o reparaţie la baraj şi nu curăţarea lacului, şi până astăzi, nivelul nămolului este cu siguranţă mai crescut…
Am imagini care reflectă ceea ce se află în Lacul de acumulare Pucioasa, iar a spune în anul 2016 că CATD este vinovată pentru o deversare şi o poluare accidentală este o chestiune, dar aceste aluviuni au venit din timp, din ani de zile…
CATD are o priză de captare în mâlul acesta din baraj, iar cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor îmi spun că eu am obligaţia să curăţ această priză. Ca să pot avea acces acolo, această priză fiind la 7 metri sub nivelul apei, ar trebui să avem angajaţi scafandri la Companie şi nu-i am, deci lacul trebuie golit ca eu să am acces la curăţare.
Zona de protecţie sanitară a Barajului Pucioasa este plină de mizerii, iar responsabilitatea de curăţare revine în exclusivitate Sistemului de Gospodărire a Apelor.
Pentru că tot am vorbit de eventuali poluatori am imagini cu ceea ce se întâmplă în comuna Buciumeni, unde este un canal de deversare folosit de o societate comercială din zonă şi care merge direct în râul Ialomiţa.
În Fieni rigolele sunt pline de ape fecaloid-menajere care merg direct în Ialomiţa şi fac public apel la instituţiile statului să ia măsurile care se impun. Cetăţenii din cartierul Berevoeşti dau resturile în şanţuri, sunt captate şi se duc direct în barajul de la Pucioasa. În cartierele Malu Roşu şi Costeşti nu există sistem de canalizare şi reţele de apă, deci resturile fecaloid-menajere ajung în rigole şi sunt deversate în Ialomiţa.
Apa de la rampa de gunoi din Fieni se scurge tot în Ialomiţa. (…) Nu s-a livrat apă fecaloidmenajeră consumatorilor din Pucioasa şi vă spun că voi lua măsuri în instanţă împotriva tuturor celor care au afectat imaginea Companiei”, a declarat ieri directorul interimar al CATD, Alexandru Oprea