lun. dec. 23rd, 2024

gripaCOMUNICAT DE PRESA

In conformitate cu Metodologia de supraveghere a gripei, infectiilor acute respiratorii si a infectiilor respiratorii acute severe, emisa de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, Directia de Sanatate Publica Dambovita a implementat si deruleaza supravegherea acestor tipuri de imbolnaviri. In saptamana de supraveghere 25-31 ianuarie 2016, in urma centralizarii si analizei datelor colectate de la furnizorii de servicii medicale, au fost diagnosticate 1136 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, din care 10 cazuri internate si 359 de pneumonii, din care 8 cazuri spitalizate.

De la inceputul sezonului de supraveghere si pana in prezent, au fost inregistrate in total 7 cazuri de gripa sezoniera AH1N1, ultimele doua cazuri fiind confirmate la doua persoane adulte, cu varste de 23 si 64 de ani, domiciliati in mediul rural. Pe langa aceste cazuri, ne-a fost raportat si un caz de infectie acuta respiratorie severa SARI. Este vorba despre un copil de 8 luni din Targoviste, care se afla internat la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti si pentru care s-a primit confirmarea virusului gripal AH1N1.

Situatia privind gripa si infectiile virale ale cailor respiratorii superioare este sub supraveghere epidemiologica si monitorizare permanenta, iar la acest moment, conform criteriilor de evaluare a formelor de manifestare, in judetul nostru se desfasoara o activitate gripala sporadica.

Gripa este o boala infectioasa acuta cu potential epidemic crescut, care se transmite de la om la om atat pe cale aeriana (vorbit, stranut, tuse), cat si prin contactul direct cu bolnavul sau diferite obiecte contaminate cu secretiile nazofaringiene ale persoanei bolnave.

In acest context, pentru a evita imbolnavirea , facem urmatoarele recomandari:

-nasul si gura vor fi acoperite cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului;

-mana nu va fi dusa la ochi sau la gura decat dupa ce a fost spalata cu apa si sapun;

-se vor evita aglomeratiile umane;

-se va evita contactul apropiat cu persoanele care prezinta semene clinice evidente de afectiuni respiratorii (febra, ochi congestionati, tuse, starnut);

-curatati si dezinfectati frecvent suprafetele dure, cum ar fi manerele usilor.

Daca o persoana prezinta semene de boala, se va izola de restul familiei si se va prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.

Recomandam imunoprofilaxia cu vaccinuri antigripale, dar numai dupa un consult medical si numai prin intermediul unui cabinet de medicina de familie.

In cadrul campaniei de vaccinare antigripala gratuita a persoanelor cu risc mare de a contacta boala si de a face complicatii grave, au fost vaccinate 19273 de persoane.

DIRECTOR EXECUTIV, PURTATOR DE CUVANT,

Dr. Sorin STOICA Cons. Marinela POPA