Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa recomandă participanţilor la traficul rutier :
ALEGE VIAŢA ! Pentru deplasări în siguranţă, respectaţi regulile de circulaţie !
Pentru o reîntoarcere în siguranţă din minivacanţa de Crăciun, poliţia dâmboviţeană vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie, pentru a nu fi implicaţi în evenimente neplăcute.
Aşadar, dacă v-aţi programat întoarcerea din acest sfârşit de minivacanţă, înainte de a pleca la drum, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului şi interesaţi-vă în privinţa stării traseului pe care urmează să îl parcurgeţi!
Totodată, conducătorii auto sunt informaţi permanent cu privire la condiţiile de trafic rutier şi eventualele rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din I.G.P.R..
Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Echipaţi-vă maşina corespunzător, nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă, lanţuri şi material antiderapant!
Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelulului, lichidului de parbriz şi instalaţia de încălzire!
Circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă! Ţineţi cont de faptul că atunci când este ceaţă, polei, mâzgă şi ninsoare, distanţele
sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!
Poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire al parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.
Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp! Nu efectuaţi depăşiri riscante, pentru că puteţi derapa foarte uşor!
Şoferii începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.