mie. ian. 1st, 2025

elevicvSiguranţa în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ constituie una dintre priorităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa.

Astfel, de la începutul anului şcolar 2015/2016 şi până în prezent, poliţiştii au desfăşurat 1.305 de activităţi preventive pentru asigurarea unui climat de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ precum şi prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.

Din totalul acestora, peste 1.018 au constat în întâlniri interactive cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, iar 132 au fost pe linia combaterii absenteismului şcolar.

Unităţile de învăţământ, şcolile şi liceele din judeţ au fost incluse în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, asigurându-se supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

În fiecare zi, patrulele de ordine publică au fost prezente în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care s-au efectuat intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.

De asemenea, au fost efectuate patrulări şi în perioadele când elevii nu au avut cursuri, întrucât multe dintre unităţile şcolare deţin terenuri de sport, frecventate adesea de copii.

Totodată, poliţiştii de la ordine publică au desfăşurat acţiuni pe linie de pază conform Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, prin care s-au urmărit verificarea modului de asigurare a accesului în unităţile de învăţământ şi a pazei sediilor, determinarea factorilor de conducere pentru instituirea unei forme de pază prevăzută de lege, precum şi acordarea sprijinului de specialitate necesar în organizarea pazei şi funcţionarea sistemelor tehnice de alarmare.

În sfera activităţilor educative s-au înscris şi cele 155 de acţiuni ale poliţiştilor rutieri, prin intermediul cărora elevii au avut posibilitatea transpunerii în practică, în condiţii reale de trafic, cunoştinţele privind circulaţia pe drumurile publice.

Având în vedere neregulile descoperite în cadrul acţiunilor, au fost aplicate 205 de sancţiuni contravenţionale, din care 72 la Legea 61/1991 şi 127 la O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

În ceea ce priveşte infracţionalitatea, în perioada de referinţă, au fost înregistrate 36 de infracţiuni, dintre care 26 au fost comise în unităţile de învăţământ din mediul urban şi 10 în cele din mediul rural.

Cele mai frecvente infracţiuni au fost furturile şi lovirile.

Poliţia dâmboviţeană atrage atenţia elevilor şi studenţilor cu privire la importanţa adoptării unui comportament responsabil pentru a preveni implicarea în evenimente negative.