vin. ian. 3rd, 2025

www.mariusbuga.ro_images_acomanCOMUNICAT DE PRESĂ

 PUCIOASA – O STAŢIUNE BALNEOCLIMATERICĂ SIGURĂ

Pucioasa este un oraș din județul Dâmbovița. În trecut, localitatea purta numele Podurile, însă o dată cu dezvoltarea băilor (izvoarele minerale de pucioasă și iod) și-a însușit numele Pucioasa.

Pucioasa este așezată pe cursul mijlociul al văii Ialomiței, la 20 km de Târgoviște, în zona dealurilor subcarpatice. Orașul este situat în zona colinar centrală a județului Dâmbovița, la 81 de km față de limita sudică și la 42 de km față de limita nordică şi are o populație de peste 15.000 de locuitori.

Poliţia Oraşului Pucioasa este principalul furnizor de ordine şi siguranţă civică, acţionând în permanenţă în interesul persoanei, al comunității, precum și în sprijinul instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii. Subunitatea are în arondare o secţie de poliţie rurală şi 6 posturi de poliţie.

În primele 9 luni ale anului 2015, activitatea desfăşurată de poliţiştii din Pucioasa a avut ca obiectiv general creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor şi s-a încadrat în efortul general al Poliţiei Române de a oferi un serviciu public poliţienesc de calitate.

Astfel, infracţionalitatea sesizată înregistrează o scădere de 18.75%, fiind înregistrate 641 de fapte.

Din totalul infracţiunilor sesizate, 32 au fost de natură economico-financiară (-62.21%), 493 judiciare (-12.74%) şi 116 de altă natură (-11.45%).

  • Infracţiunile contra persoanei –au fost sesizate 264 de fapte, cu 7.36% mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

  • Infracţiunile contra libertăţii persoanei – au fost sesizate 92 de fapte, cu 8.91% mai puţin decât în primele nouă luni ale anului 2014. Dintre acestea, 83 au fost ameninţări (-15.30%).

  • Infracţionalitatea contra patrimoniuluia înregistrat un trend descendent, fiind sesizate 139 de astfel de infracţiuni, cu 6.71% mai puţin comparativ cu primele 9 luni ale anului 2014, dintre care 137 au fost furturi (-7.43%).

  • În domeniul circulaţiei pe drumurile publice – în perioada de referinţă, poliţiştii din cadrul Formaţiunii Rutiere Pucioasa au organizat 221 de acţiuni, în cadrul cărora au constatat 62 de infracţiuni, dintre care 47 la regimul rutier şi au aplicat 2.865 de sancţiuni contravenţionale.

Din totalul amenzilor, 1.186 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 363 pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 29 pentru neacordarea prorităţii de trecere pietonilor sau vehiculelor, 9 pentru consum de alcool şi 353 în urma abterilor comise de pietoni.

Ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 123 de permise de conducere şi au retras 140 de certificate de înmatriculare şi 7 de seturi de plăcuţe de înmatriculare.

  • Cu privire la activitatea de constatare a contravenţiilor, în perioada de referinţă, poliţiştii din Pucioasa au aplicat 3.909 de sancţiuni contravenţionale.

Din totalul acestora, 3.073 au fost conform O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 653 la Legea 61/1991 privind ordinea şi liniştea publică, 24 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi 22 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

Poliţiştii din Pucioasa au fost în permanenţă aproape de cetăţeni şi de nevoile acestora, au eliberat 991 de certificate de cazier judiciar şi au intervenit la 396 de apeluri prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Activităţile specifice poliţieneşti desfăşurate în cazul mai multor sesizări de tâlhării şi furturi, au dus la prinderea şi arestarea preventivă a autorilor, care acţionau pe raza întregului judeţ.

De asemenea, în luna februarie, poliţiştii au probat activitatea infracţională a patru persoane, bănuite de comiterea mai multor înşelăciuni de „braconaj”.

Acordând conceptului de prevenire un rol important în asigurarea protecţiei reale a cetăţeanului şi bunurilor sale, poliţiştii din Pucioasa au organizat întâlniri cu persoane vârstnice, potenţiale victime, instruindu-le cu privire la măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victima unor infracţiuni de furt sau a înşelăciunilor.

Totodată, periodic au fost desfăşurate instruiri în şcoli şi informări stradale.