vin. dec. 27th, 2024

campacciCampanie de prevenire a furturilor din locuinţe şi a înşelăciunilor

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, sprijiniţi de colegii de la ordine publică din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte, au desfăşurat o campanie de informare a cetăţenilor pe raza localităţii, pentru prevenirea furturilor din locuinţe şi a înşelăciunilor, în special a celor prin metoda “ACCIDENTUL”.

Astfel, poliţiştii au venit în sprijinul cetăţenilor cu o serie de recomandări preventive, pentru reducerea victimizării populaţiei ca urmare a acestor genuri de infracţiunii.

 

Pentru prevenirea înşelăciunilor prin metoda “Accidentul”, poliţiştii dâmboviţeni recomandă cetăţenilor:

 

Manifestaţi  prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi  nu daţi curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională.

 

Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier ; cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau sunaţi chiar persoana respectivă pe numărul cunoscut de dumneavoastră. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile.

 

Dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi totuşi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin, nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii  poliţiei.

 

Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

 

Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un       număr ascuns sau pe care dumneavostră nu îl cunoaşteţi.

 

Nu trimiteţi copii de pe cartea de identitate sau de pe cardul de credit prin email sau fax persoanelor necunoscute.

 

Recomandări ale poliţiei dâmboviţene pentru prevenirea furturilor din locuinţe

 

Asiguraţi-vă locuinţa cu uşi solide, metalice sau confecţionate din materiale rezistente care să fie prevăzute cu încuietori sigure.

 

Adeseori, infractorii joacă anumite roluri pentru a aborda victimele (persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii etc.), în consecinţă manifestaţi atenţie sporită la persoanele necunoscute !

 

Nu permiteţi străinilor să intre în casă pentru a folosi diferite bunuri ( cel mai adesea telefonul) sau pentru a le oferi ceva.

 

Pentru siguranța locuinței dumneavoastră, atenţie şi la intrările secundare, cum ar fi uşa de la balcon sau terasă, intrările în garaje sau subsoluri care corespund cu locuinţa. Este necesar ca acestea să fie prevăzute cu  încuietori suplimentare, dispuse la interior!

 

Evitaţi discuţiile despre bunurile sau valorile însemnate pe care le deţineţi în casă!

 

În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!

 

Nu depozitaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă.

 

Instruiţi-vă copiii ca, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa de acces în locuinţă persoanelor străine care spun că sunt trimişi de părinţi pentru a le da diverse obiecte!