21 mai 2015, UVT: Conferință despre politica externă a României văzută de la Ambasada Finlandei de la București, 1939-1975
Târgoviște -mai 2015-
Politica externă a României din perioada celui de-al doilea război mondial și până la Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Helsinki va fi analizată, din perspectivă finlandeză, în cadrul unei conferințe organizate la Târgoviște de Centrul pentru Cercetarea Istoriei Relațiilor Internaționale și Studii Culturale „Grigore Gafencu” al Universității Valahia din Târgoviște, în colaborare cu Departamentul pentru Studii în Limbi Străine al universității și în parteneriat cu Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice.
Aceasta va fi susținută de prof.univ.dr. Kari Alenius, de la Universitatea din Oulu, Finlanda, istoric prodigios, autor a numeroase lucrări științifice apărute la edituri internaționale de prestigiu, și va avea ca temă „De la realism precaut la utopism îndrăzneț. Politica externă a României văzută de la Ambasada Finlandei de la București, 1939-1975”.
Evenimentul va fi găzduit de Universitatea Valahia din Târgoviște, Amfiteatrul Institutului de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară, joi, 21 mai 2015, începând cu ora 12.00, și este finanțat dintr-un grant oferit de Consiliul Național al Cercetării Științifice. Conferința plenară va fi însoțită de o prezentare a programului internațional de masterat al UVT, în limba engleză, intitulat Studii cu privire la Europa Central-Răsăriteană, în cadrul căruia vor preda și profesori finlandezi de la universitățile din Helsinki și Oulu. Aceasta va fi urmată de lucrări prezentate pe secțiuni, integrate în cadrul simpozionului cu participare internațională intitulat Utopia versus realism în politica externă românească. De la Primul Război Mondial la 1975.
Centrul de Cercetare a Istoriei Relațiilor Internaționale și Studii Culturale “Grigore Gafencu”, constituit în anul 2004, are in vedere, în mod prioritar, cercetarea istoriei relațiilor internaționale, din perspectivă modernă și contemporană, studiul istoriei și antropologiei și studiile culturale.
Departamentul pentru Studii în Limbi Străine este o structură a Universității Valahia din Târgoviște cu misiunea fundamentală de pregătire și gestionare a programelor de studii universitare în limbi străine, identificarea și depunerea de aplicații la programele care pot contribui la finanțarea lor, o bună gestionare a resurselor umane și materiale ale UVT necesare pentru funcționarea unor astfel de programe de studii, dezvoltarea cooperării între UVT, organizații internaționale academice, organisme europene și internaționale, ONG-uri și entități de afaceri, în scopul de a planifica și a realiza astfel de programe.
Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice a fost înființată la Târgoviște, în anul 2009 și are ca obiective desfășurarea activităților de cercetare în domeniul studiilor baltice și nordice, promovarea cunoașterii în beneficiul public cu privire la această arie geografică, inclusiv prin intermediul educației, mai ales al învățământului superior, cooperarea cu instituții și asociații cu profil similar din țară și din străinătate, promovarea dialogului și a cooperării pe axa Marea Baltică – Marea Neagră.
Evenimentul din 21 mai este parte a Conferinței intitulate „Utopia versus realism în politica externă românească (1919-1975)”, finanțată printr-un grant CNCS – UEFISCDI.
Director,
prof. univ. dr. Silviu Miloiu
Tel: +4 0724403094
Email: gafencu @ valahia.ro
Follow us on Facebook: https://www.facebook.com/Grigore.Gafencu
Conference website: http://centrulgafencu.ro/utopia-versus-realism.htm