mie. oct. 23rd, 2024

dspCOMUNICAT DE PRESĂ

 

SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor

– 5 mai 2015 –

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dâmboviţa celebrează în data de 5 mai 2015, campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”.

Iniţiativa anuală „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de OMS, care sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească informaţiile privind igiena mâinilor în cadrul serviciilor medicale şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor nosocomiale, care pun frecvent viaţa în pericol.

Problemele din cadrul îngrijirilor pentru sănătate, aşa cum sunt infecţiile nosocomiale, de multe ori invizibile, sunt provocări politice și sociale pe care trebuie să le abordăm acum.

În acest an, tema campaniei este  Consolidarea sistemelor de sănătate şi a furnizării serviciilor – igiena mâinilor este poarta dumneavoastră de întâmpinare.

Scopul campaniei este de a stimula acţiuni la nivelul îngrijirilor, care să demonstreze că igiena mâinilor este poarta de intrare, pentru reducerea infecţiilor nosocomiale şi pentru creşterea siguranţei pacienţilor.

Elementul central al campaniei este faptul că toţi profesioniştii din domeniul îngrijirilor pentru sănătate trebuie să-şi spele mâinile la momentul potrivit și în mod corect.

Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce infecţiile nosocomiale.

În România, Campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”, având sloganul „Igiena mâinilor la momentul potrivit, salvează vieţi!”, este coordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Recomandările ghidului OMS privind igiena mâinilor în sistemul sanitar sunt:

  • spălarea cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie, dar mai cu seama dupa folosirea toaletei si când tegumentul este vizibil murdărit cu sânge sau alte fluide biologice;

ü      utilizarea antisepticelor pe bază de alcool este preferată pentru asepsia uzuală a mâinilor în toate situaţiile clinice de mai jos chiar dacă mâinile nu sunt vizibil murdărite:

ü      înainte şi după atingerea unui bolnav;

ü      după contactul cu fluidele biologice, excreţiile, mucoasele, tegumentele lezate/pansarea plăgilor;

ü      după contactul cu suprafeţe inerte sau obiecte din imediata vecinătate a pacientului;

ü      după îndepărtarea mănuşilor sterile sau nonsterile;

  • înainte de administrarea medicaţiei sau pregătirea hranei;
  • NU se utilizează concomitent săpun şi antiseptice.

În judeţul Dâmboviţa campania Igiena mâinilor se va desfasura prin:

– activităţi de informare – educare – comunicare privind importanţa igienei mâinilor,  în şcolile care au încheiat protocoale de colaborare cu DSP Dâmboviţa (Şcoala Ghergheşti Petreşti, Şcoala Gura Ocniţei, Şcoala Tudor Vladimirescu Târgovişte, Şcoala Profesor Paul Bănica Târgovişte, Şcoala Alexandru Brătescu Voineşti Târgovişte, Colegiul Naţional  I. Văcărescu Târgovişte);

–  activităţi de informare şi distribuire  materiale informative  pentru personalul de îngrijire din grădiniţe,  şcoli, unităţi spitaliceşti.

 

DIRECTOR EXECUTIV,                                                                                       DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB. DR.SORIN STOICA                                                                                             DR. GABRIELA COSTEA

 

Coordonator programe,                                                                                                                                                                                                                                   Dr. Aquilina Mesina