Dum. dec. 22nd, 2024

cutrPeste 2150 de elevi şi cadre didactice din 3 (trei) unităţi de învăţământ târgoviştene (Școala Gimnazială ”I.Al.Brătescu Voinești”, Colegiul Național ”Ienăchiță Văcărescu” şi Colegiul Național ”Ion Ghica”), au participat la exerciţiile de evacuare în caz de cutremur desfăşurate în zilele de 02 şi 03 martie a.c., sub supravegherea reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa.

Scopul principal al exerciţiilor l-a reprezentat exersarea comportamentului corect în cazul producerii unui cutremur. Astfel că, în urma alarmei care s-a efectuat prin intermediul sistemelor proprii de alarmare, elevii au învăţat cum trebuie să se adăpostească în interiorul sălii de curs pe durata manifestării seismului, după care au părăsit clădirea în mod organizat către locul de adunare cunoscut, sub supravegherea profesorilor.

Cadrele didactice au făcut prezenţa, în vederea identificării eventualelor persoane care nu s-au putut evacua şi trebuie salvate. Evacuarea s-a realizat pe terenurile de sport din curţile unităţilor de învăţământ, obiectivele acestor exerciţii fiind îndeplinite.

Reprezentanţii I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa au purtat discuţii cu elevii, cadrele didactice şi personalul de conducere privind modul de comportare înaintea, pe timpul şi după producerea unui cutremur, distribuindu-le cu această ocazie şi materialele tipărite din cadrul Campaniei Naţionale de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”.

Serviciul Protecţie, Pregătire şi Educaţie Preventivă a Populaţiei din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Basarab I” Dâmbovița urmează să desfășoare activități de informare a populației specifice derulării campaniei pe tot parcursul acestui an. Aceste activități au demarat o dată cu Ziua Protecției Civile, sărbătorită în fiecare an la 28 februarie.

Lunar vor fi organizate și desfășurate activități de pregătire a populației: exerciții de înștiințare, alarmare publică, de evacuare, instruiri la instituții și operatori economici, puncte mobile de informare preventivă amplasate în locuri cu afluență mare de persoane, concursuri cu tematică specifică, lecții deschise la unitățile de învățământ, emisiuni la posturile locale de radio și televiziune și publicarea unor materiale în presa locală pentru ca mesajul campaniei să fie recepționat la nivelul întregului județ.

De asemenea, pe parcursul întregului an, alături de serviciile voluntare pentru situații de urgență (SVSU), pe timpul activităților de control de la localități vor fi executate acțiuni comune de diseminare a informațiilor campaniei (de tipul ”door to door”), la asociațiile de locatari/proprietari şi la gospodăriile cetăţeneşti.

Dorim ca toate aceste activităţi de informare preventivă să fie bine recepţionate de populaţie, care trebuie să conştientizeze faptul că informându-se corect, se poate pregăti şi proteja pentru a face faţă unui seism.

COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE