lun. dec. 23rd, 2024

consilierijud„Am avut ocazia să primesc la Consiliul Judeţean o solicitare, în data de 17 februarie 2015, prin care mi se cere să pun pe ordinea de zi a CJD un proiect de hotărâre privind constatarea încetării mandatelor consilierilor judeţeni.

În primul rând se pare că nu interesul care ţine de respectarea legii îi mână pe cei din PNL, ci interesul de a pune talpă celor care au plecat din PNL sau din fostul PDL, pentru că dacă ar fi urmărit respectarea legii, aşa cu încrâncenare, ar fi trebuit să ceară încetarea mandatelor tuturor consilierilor judeţeni sau a tuturor consilierilor locali care au migrat de la un partid la altul.

Observaţi că la Consiliul Judeţean, doi consilieri care susţin PNL pot rămâne, în opinia PNL, pe funcţiile deţinute, mă refer la Moldoveanu Mihăiţă şi la Antoniu Florin. Deci, pentru ei nu se cere încetarea mandatului.

Aceeaşi situaţie am constatat- o la toate unităţile administrativ-teritoriale unde unii au decis să meargă independent sau într-un alt partid politic şi susţin primarii PNL.

Este evident o presiune pusă pe aleşii locali care nu are nicio legătură cu interpretarea corectă a unor dispoziţii legale sau a unor decizii ale CCR”, a precizat preşedintele CJD.

Două argumente sunt de bază: OUG 55 şi-a produs efectele juridice. În al doilea rând, deciziile CCR produc efecte pentru viitor, ca urmare nu se poate decide încetarea mandatului unui ales local care a avut o opţiune în baza unui act normativ, Ordonanţa de Urgenţă, invocând dispoziţiile CCR.

Asta ar însemna să le aplicăm retroactiv, ceea ce contravine însăşi normei constituţionale care reglementează statutul juridic al deciziilor luate de această autoritate. Al treilea argument este că în Camera Deputaţilor s-a întocmit un raport comun asupra reexaminării legii privind OUG 55 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală, ca urmare a Deciziei CCR din decembrie 2014.

Din acest raport, rezultă că nu avem o lege privind aprobarea OUG 55, ci o lege de respingere a acestei ordonanţe. Ca urmare, la momentul acesta, situaţia aleşilor locali este reglementată.

Indiferent însă de ce decizie ia Senatul şi de ce va mai contesta PNL, încetarea mandatelor pentru consilierii locali şi judeţeni nu este susţinută de argumente legale.

Ceea ce mă deranjează este că în fiecare zi se transmit în teritoriu mesaje de genul «facem plângere penală», «abuz în serviciu» şi la adresa mea, dar şi la adresa primarilor şi consilierilor locali, ceea ce arată că PNL nu este altceva decât urmaşul PDL, preluând acelaşi tip de comportament agresiv în viaţa politică locală şi naţională”, spune Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJD.