Dum. ian. 5th, 2025

accv2Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa vă informează:

Săptămâna trecută, nicio persoană nu şi-a pierdut viaţa în accidentele de circulaţie produse pe şoselele din judeţul Dâmboviţa. Poliţiştii rutieri mulțumesc participanţilor la trafic care au înțeles să respecte regulile de circulație și recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră preventivă de condus, atât pentru siguranţa lor, cât şi a celorlalţi.

În perioada 5-11 ianuarie a.c., pe raza judeţului, au fost înregistrate 6 accidente rutiere, dintre care doar unul a fost grav şi a avut drept consecinţă rănirea gravă a unei persoane şi rănirea uşoară a alteia. Accidentele uşoare s-au soldat cu vătămarea corporală a cinci persoane.

Două dintre accidentele de circulaţie s-au produs pe fondul vitezei neadaptate, iar alte două ca urmare a traversării părţii carosabile de către pietoni prin loc nepermis.

Zilnic, poliţiştii rutieri, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au acţionat pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, obiectivul principal fiind salvarea de vieți.

În cadrul acţiunilor,  au fost aplicate  432 de sancţiuni contravenţionale, din care 250 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 102 pentru neportul centurii de siguranţă şi a sistemelor de retenţie omologate şi 13 pentru utilzarea telefonului mobil fără a avea activ sistemul „handsfree”.

41 de pietoni au fost amendaţi după ce au fost depistaţi în timp ce se deplasau neregulamentar pe drumul public.

Poliţia dâmboviţeană recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc extrem de periculoase.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, poliţiştii recomandă șoferilor să adapteze viteza la condiţiile meteo-rutiere, să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul din faţă şi să-şi sporească atenţia atunci când partea carosabilă este umedă sau acoperită cu zăpadă, iar vizibilitatea este redusă.

Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

De asemenea, pietonilor le recomandăm să evite pe cât posibil folosirea carosabilului, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic şi să traverseze strada  numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă!