lun. dec. 23rd, 2024

copiitPoliţia dâmboviţeană vine în sprijinul părinţilor cu o serie de sfaturi pentru  a-şi feri copilul de criminalitate, indiferent de dimensiunile acesteia:

Comunicaţi cu copilul dumneavoastră, acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată.

Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi, violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;

Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră. Nu uitaţi : absenteismul şcolar constituie un punct de plecare pentru comiterea de infracţiuni.

Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dvs. şi de familiile lor.

Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere şi evitaţi ca cei mici să participe la discuţii în contradictoriu.

Distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera.

Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dvs., motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă.

Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi.

Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.

De asemenea, educaţia rutieră este principala modalitate de prevenire a implicării elevilor în accidente de circulaţie, activitate ce se poate realiza şi de către dumneavoastră.

Este important ca cei mici să constientizeze asupra necesităţii respectării regulilor de circulaţie  şi să devină o categorie responsabilă  de participanţi la trafic .

Acordând mai multă atenţie copiilor dumneavoastră precum şi preocupărilor sau prietenilor lor, îi puteţi feri de necazuri şi vă puteţi bucura în continuare de farmecul zâmbetului lor, de liniştea familiei dumneavoastră.