mie. dec. 25th, 2024

www.mariusbuga.ro_images_tribunaltDragoş Popoiag, preşedintele Tribunalului Dâmboviţa: „Începând din 10 noiembrie va funcţiona, cu program 8.00- 11.00 şi vineri, 8.00-10.00, un birou unde se pot plăti taxele de timbru. Este o dorinţă mai veche, am încercat încă de când eram la Judecătoria Târgovişte să realizez un astfel de birou pentru a veni în sprijinul justiţiabilului.

Este foarte greu să vii la Tribunal şi să ţi se spună să plăteşti taxă de timbru în sumă de…, iar pe urmă să te duci la biroul de la primărie să plăteşti, şi după aceea să te întorci la Judecătorie sau Tribunal. În urma colaborării cu Primăria Târgovişte, s-a găsit această oportunitate.

Noi am pus la dispoziţie spaţiul, dumnealor au venit cu logistica. Dorim să îmbunătăţim accesul la justiţie. Este drept că trăim într-o perioadă în care atunci când auzim de taxe avem oarecare reţinere, dar taxa de timbru trebuie plătită. Şi Justiţia are un cost.

Taxele nu le stabileşte judecătorul. Noi doar verificăm să fie bine calculate, iar primăria face acest serviciu prin organismele specializate de colectare”.

 

Gabriel Cioacă, city-managerul Târgoviştei: „Era frustrant să mergi în instanţe precum Piteşti, Baia Mare sau Bacău şi să constaţi că nu trebuie să alergi prin tot oraşul să-ţi achiţi taxele de timbru, le puteai plăti pur şi simplu la sediul instanţei unde aveai dosar.

De multe ori taxa de timbru este mai mică decât costul taxiului până la primărie şi înapoi.

Acest demers este unul binevenit, pe noi, autoritate locală, ne interesează să şi colectăm. Anul trecut, din taxa de timbru, la bugetul local au ajuns 900.000 lei, iar până la 1 noiembrie 2014 – în jur de 650.000 lei”.

Tribunalul Dâmboviţa este singura instanţă de pe raza Curţii de Apel Ploieşti unde există acest birou de achitare a taxei de timbru în interiorul instituţiei. „Nu veţi găsi aşa ceva la Curtea de Apel Ploieşti, la Tribunalul Prahova sau la Tribunalul Buzău”.

gci