BULETIN INFORMATIV– 21.07.2014 – concursurile profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență – competivitate și profesionalism
„ATENŢIE-START”!, o comandă fermă ce se aude an de an, la sfârşit de primăvară, început de vară, în bazele de pregătire ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă şi mai apoi pe terenul de concurs. Este startul de începere a fiecărei probe de concurs ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă.
“Ştafeta 4 x 100 m”, “Dispozitivul de intervenţie”şi “Pista cu obstacole pe 100 m”, sunt cele trei probe de concurs care pun în valoare pregătirea şi îndemânarea celor mai buni “salvatori” din serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă.
În luna iunie, pe terenul de sport al Liceului Tehnologic Petrol din municipiul Moreni, s-a desfăşurat etapa judeţeană a acestor concursuri, unde din 124 de servicii voluntare şi private constituite la nivelul judeţului Dâmboviţa, doar 57 au fost prezente, din care numai 14 îndeplinind condiţiile de participare prevăzute în regulamentul de concurs.
Lipsa fondurilor pentru asigurarea dotării cu echipamente şi aparate de concurs necesare antrenamentului, pentru stimularea voluntariatului, o bază limitată de selecţie a membrilor serviciilor voluntare/private, implicit a echipelor de concurs, datorate exodului de forţă de muncă, dar şi a îmbătrânirii populaţiei cu precădere în mediul rural, sunt doar o parte din motivele care au făcut ca şi în acest an participarea să fie scăzută.
Cu toate acestea, baza sportivă a Liceului Tehnologic Petrol din municipiul Moreni a fost foarte animată. Încurajările venite din tribune din partea coechipierilor dar şi a celorlalţi participanţi au răsunat timp de două zile pe un soare arzător, creând o atmosferă frumoasă. Este păcat că nu au fost mai multe echipe. Ideal 124. 124 de echipe ce ar fi fost frumos să fie însoţite de primari sau manageri. Poate s-ar fi creat şi o competiţia a dumnealor, a ”șefilor”. O prevedere a regulamentului de concurs în acest sens ar implica persoanele decidente, orgoliul acestora ar fi sensibilizat, poate ar contribui financiar pentru a asigura şi un fond de premiere mai mare care să încurajeze participarea. Şi toate astea s-ar regăsi în creşterea nivelului de pregătire a membrilor serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă, pregătire benefică comunităţilor din care aceştia fac parte.
La această etapă, ca de altfel şi la cele din ultimii ani, “lupta” a fost dusă între serviciile voluntare ale municipiului Târgovişte şi cele ale comunelor Aninoasa şi Gura Ocniţei, respectiv între serviciile private ale SC Geo Sting SRL, SC Arctic SA, OMV Petrom SA ASSET VI Muntenia Central. A fost o competiţie strânsă, rezultate fiind relativ apropiate. Totul s-a desfăşurat sub semnul fair play-ului. Câştigători au fost toţi cei care au participat, chiar dacă bucuria se citea cu greu pe feţele transpirate de efort şi de vremea toridă de pe toată perioada concursului.
col. Alexandru Tavaru – S.P.P.E.P.P.
COMPARTIMENT INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE