Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a adus o serie de precizări cu privire la dezvoltarea zonei montane și a stadiului implementării unor proiecte, derulate din fonduri europene sau din bugetul CJD:
”Mai întâi o să vă prezint ”Reabilitarea drumului județean 713 – Sinaia – DN 71 – Cabana Cuibul Dorului – Șaua Dichiului – intersecție drum Complex Piatra Arsă”, cu o lungime de 16 km.
Cunoașteți foarte bine că este un proiect început de mai mulți ani, iar la momentul acesta avem decontări efectuate de 36.678.070 lei, din care Consiliul Județean Dâmbovița a decontat suma de 30.678.070 lei, iar Consiliul Județean Prahova – 5.700.000 lei.
Pentru a finaliza proiectul, mai este de decontat suma de 14.434.683 lei, din care CJD 988.438 lei, iar CJ Prahova suma de 13.446.245 lei. Avem lucrări efectuate și nedecontate de 1.880.977 lei și cunoașteți că, la recenta ședință de CJ, am făcut o rectificare de buget tocmai pentru a acoperi integral lucrările executate și nefacturate sau facturate și nedecontate de către Consiliul Județean Dâmbovița.
Sunt lucrări executate pe 16 km, în principal primul strat de asfalt, șanțuri și rigole, apărări de maluri și versanți. Mai avem de lucrat la apărări și consolidări de maluri și versanți, parapeți de siguranță, asigurarea scurgerii apelor, iar pe toată distanța de 16 km – stratul doi de uzură.
Suntem într-o stare conflictuală cu Consiliul Județean Prahova care refuză să asigure sumele necesare finalizării lucrărilor, iar refuzul acesta ne împiedică să punem în funcțiune investiția și generează riscul degradării lucrărilor deja executate și ne creează în principal probleme nouă, celor din Dâmbovița, pentru că suntem principalii interesați ca acest drum să funcționeze și vara și iarna, în condiții care să asigure accesul mai ușor al turiștilor în zona montană.
Am avut discuții cu președintele CJ Prahova, dânsul invocă lucruri pe care eu nu le știu, înțelegeri pe care le-ar fi avut cu fostul președinte al CJ – ca banii să fie luați integral de Dâmbovița pe OUG 28/2013, fosta HG 577.
Din documente nu rezultă o astfel de înțelegere, iar CJ Prahova nu și-a prevăzut, nici din bugetul propriu și nici din surse guvernamentale, alocări financiare în acest an pentru acest obiectiv de investiții. Soluția va fi în final să ajungem la un litigiu, la instanțele de judecată pentru că nu vreau ca eu sau altcineva din CJ Dâmbovița să suporte consecințele legale ale acestui refuz.
Am avut o întâlnire cu cei de la SC CAST, liderul asocierii care realizează drumul. Probabil că se vor asocia demersului nostru sau, în orice caz, vor fi parte la un proces pe care îl vom deschide la instanța de judecată. Am stabilit să realizăm cu specialiștii CJD o evaluare a costurilor pentru ceea ce înseamnă stratul doi de asfalt pe raza județului Dâmbovița, de la limita cu Prahova până la Dichiu, respectiv Piatra Arsă, și ce înseamnă lucrările de consolidare a versanților și montajul parapeților pe întreg traseul – pentru a putea pune în funcțiune drumul în acest an, cel mai târziu anul viitor”.
În ceea ce privește proiectul de infrastructură ”Reabilitare și modernizare DJ 714 Glod – Sanatoriul Moroeni – Peștera, sector intersecție Dichiu – Bolboci – Peștera, președintele CJD, Adrian Țuțuianu a subliniat”: ”Proiectul înseamnă 8 km de drum, ceea ce a rămas de la intersecția de la Zănoaga până la intersecția din zona barajului, unde este asfaltat de Romsilva, respectiv de la ”coada” lacului, de la Cheile Tătarului, până la Salvamont. Vreau să știți că suntem în curs de achiziție, am făcut o primă adjudecare, a existat o contestație la CNSC și s-a dat o soluție de reevaluare a unor oferte, s-a spus de către CNSC că am fost foarte formaliști în evaluarea unor documentații, deci nu pe alt considerent. Vom reevalua toate documentațiile și sper ca, în două săptămâni, să dăm și o soluție.
Dacă vom avea o alocare consistentă în luna august pe OUG 28/2013 și finalizăm procedurile de achiziție publică, vom începe și aceste lucrări. Mi-am propus ca, până în anul 2016, să ajungem cu asfaltul până la Salvamont, poate nu două straturi dar, în orice caz, cu lucrările de artă, cu cele la șanțuri și parapeții laterali finalizate și, eventual, să rămână, pe o anumită porțiune de drum, stratul doi”.
- Vizită la obiectivele de investiții derulate de CJD în zona montană
Tot vineri, 18 iulie, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu a efectuat o vizită la șantierul de lucrări de la Peștera Ialomiței, unde Consiliul Județean Dâmbovița implementează proiectul ”Reabilitarea și modernizarea infrastructurii tehnice pentru creșterea potențialului turistic al peșterii Ialomiței din masivul Bucegi”, prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013. Proiectul are o valoare totală de 6.415.828, 68 lei, din care 4.665.725,12 lei – finanțare nerambursabilă de la Fondul European de Dezvoltare Regională și buget național, iar 517.413,88 lei – finanțare din partea Consiliului Județean Dâmbovița. Prin acest proiect se dorește creșterea gradului de atractivitate turistică a zonei și punerea în valoare a frumuseții naturale a obiectivului prin folosirea unor soluții moderne de iluminare interioară și exterioară, reconfigurarea traseului interior prin diminuarea semnificativă a riscului producerii de accidente, precum și conservarea și protejarea mediului prin prevenirea deteriorării obiectivului din cauza practicării unui turism neorganizat.
Adrian Țuțuianu, președintele CJD: ”Contractul de finanțare a fost semnat la data de 4 mai 2012, durata proiectului este de 36 luni, ar trebui să finalizăm proiectul în luna mai 2015. Eu mi-am propus să devansăm acest termen și am convenit în sensul acesta cu societatea comercială care execută lucrările (SC Iulcover Group din Târgoviște) ca, la data de 1 octombrie 2014, lucrările la peștera Ialomiței să fie finalizate. Această devansare are două scopuri: să creștem gradul de absorbție a banilor europeni și să creăm condiții de vizitare a peșterii, și să atragem un număr suplimentar de turiști prin punerea în valoare a potențialului acestui obiectiv turistic natural. La momentul acesta,
s-au confecționat și montat 60 de bucăți de pasarelă, s-au demontat scările de lemn, s-au montat cele noi, s-au desfăcut pavajele pentru platforma de la intrare, s-a finisat platforma drumului de acces și
s-au început procedurile de achiziție publică pentru dotările necesare. Lucrările merg într-un ritm de care sunt mulțumit. Au fost întârzieri la pornire, în acest an, din cauza vremii nefavorabile – știți că a nins și în luna aprilie”.
De asemenea, președintele CJD, Adrian Țuțuianu, a urmărit și stadiul lucrărilor de modernizare a drumului de legătură DJ 713 Dichiu – DJ 714 Zănoaga, obiectiv de importanță majoră pentru dezvoltarea zonei turistice din nordul județului.
În cadrul investiției, până în prezent, s-a reușit turnarea primului strat de asfalt pe un sector de 3,1 km, urmând a se realiza și alte lucrări complexe: 3 viaducte, 10 podețe dalate și tubulare, 964 ml ziduri de sprijin, 3,3 km șanțuri și rigole, 743 ml parapeți de siguranță și 54 de table indicatoare pentru semnalizarea rutieră. Valoarea totală a proiectului este de 4.339.449,46 lei, inclusiv TVA.
Adrian Țuțuianu, președintele CJD, a declarat:
”Sunt extraordinar de mulțumit pentru că este un angajament personal ca, în 2016, să ajungem cu drumul până la Cabana Piciorul Babelor, până la locul de îmbarcare în telecabină. Este prima parte, iar rezultatele se văd – sunt din ce în ce mai mulți turiști în zona montană a județului Dâmbovița. Sper ca, în două luni de zile, să finalizăm licitația și pentru sectorul de 8 km, care a rămas neasfaltat, și am să fac eforturi ca să aloc bani pentru stratul de uzură, pentru că apoi se poate circula pe el. Zona are potențial maxim. Constructor este SC CAST SRL (…). Dacă o să avem suficienți bani alocați pe Ordonanța 28, atunci sigur că vom aloca suplimentar și pentru lucrările de la acest drum și contractul anterior – asocierea cu Consiliul Județean Prahova”.
Biroul de presă al Consiliului Județean Dâmbovița