mie. oct. 23rd, 2024

www.mariusbuga.ro_images_puscaaInspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa informează persoanele deţinătoare legale de arme letale şi neletale supuse autorizării, că potrivit Legii 295/2004, au obligaţia de a se prezenta la sediul situat în Târgovişte, Bulevardul Carol I nr.64,  Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, în vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă, înainte de expirarea acestuia.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au desfăşurat o acţiune pe raza municipiului Târgovişte,  pe linia verificării respectării prevederilor legale referitoare la regimul armelor şi muniţiilor.

Astfel, poliţiştii au descoperit la domiciliile a cinci bărbaţi, cu vârste  cuprinse între 34 şi 63 de ani, arme letale şi neletale supuse autorizării.

În urma verificărilor efectuate, a reieşit faptul că, deşi valabilitatea permiselor  de arme era expirată, aceştia nu le-au predat la un armurier autorizat, în conformitate cu prevederile legale.

Pe numele bărbaţilor, s-au întocmit dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii prev. şi ped. de art. 342 alin. 6 din Codul Penal, respectiv de „ nedepunere a armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă”, iar bunurile depistate au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

sock.ro_images_primaria_aninoasaPoliţiştii efectuează cercetări în cazul decesului unei femei din localitatea Aninoasa

La data de 23 iunie 2014, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Aninoasa au fost sesizaţi prin plângere scrisă de către o femeie, de 59 de ani, din Târgovişte, cu privire la faptul că mama sa, de 83 de ani, ar fi decedat în ziua de 10 iunie 2014 ca urmare a consumului de apă potabilă, posibil infectată.

În prezent, se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de „ucidere din culpă”, urmând ca la finalizarea acestora să se propună soluţie legală prin Parchet.

biciclist2_000000Pentru reducerea riscului implicării în accidente rutiere, poliţia dâmboviţeană recomandă bicicliştilor:

  • folosiţi echipamentul de protecţie;

  • verificaţi starea tehnică a bicicletei (întotdeauna, înainte de plecare, faceţi o scurtă verificare privind starea corespunzătoare a anvelopelor, funcţionarea frânelor, a avertizorului sonor şi a sistemului de iluminare);

  • fiţi vizibili (purtaţi haine de culori aprinse, care vă pun în evidenţă atunci când folosiţi bicicleta, iar noaptea, dacă nu puteţi evita călătoria, este recomandat să purtaţi o vestă reflectorizantă. );

  • folosiţi pistele destinate bicicliştilor;

  • concentraţi-vă permanent asupra traficului (nu ascultaţi muzică şi nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta);

  • semnalizaţi din timp  şi vizibil orice schimbare a direcţiei de deplasare;

  • nu transportaţi persoane sau bagaje voluminoase care vă pot dezechilibra ; pentru minimul necesar de bagaje folosiţi portbagajul bicicletei sau un rucsac;

  • respectaţi cu stricteţe regulile de circulaţie;

  • manifestaţi atenţie sporită în zona intersecţiilor (opriţi-vă la colţul străzilor pentru a vă asigura că puteţi continua deplasarea în condiţii de siguranţă).

De asemenea, poliţiştii rutieri vin în sprijinul  conducătorilor de atelaje hipo cu următoarele recomandări:

  • pe timpul nopţii purtaţi  veste reflectorizante pentru a fi vizibili;

  • asiguraţi-vă temeinic înainte de schimbarea direcţiei de deplasare;

  • dotaţi atelajul hipo cu o semnalizare corespunzătoare;

  • nu circulaţi în căruțe în picioare sau în stare de ebrietate;

  • nu transportaţi obiecte sau mărfuri care depășesc gabaritul atelajului.

 

www.mariusbuga.ro_images_polelePoliţia dâmboviţeană vine în sprijinul părinţilor cu o serie de sfaturi pentru

a-şi feri copilul de criminalitate

Criminalitatea este definită ca un fenomen social de masă care cuprinde totalitatea infracţiunilor săvârşite în decursul întregii evoluţii umane .

În zilele noastre, tinerii interpretează adeseori greşit crimele ( faptele antisociale) şi faptele care pot deveni  pedepsibile.

Pentru copii, se şterg uşor graniţele dintre faptele pedepsibile şi simplele lovituri, dacă acestea nu le-au fost explicate corect din timp şi nu le-au fost prezentate consecinţele unui comportament delincvent, precum şi informaţii despre răspunderea lor contravenţională ori penală.

Tinerii pot fi ţinuţi departe de „cariera de criminal” dacă părinţii ori alte persoane care se ocupă de educarea lor, le sunt alături încă din copilărie ,prezentându-le îndeosebi prin exemple, urmările unei conduite antisociale.

Astfel, poliţia dâmboviţeană sprijină părinţii cu o serie de sfaturi utile pentru a-şi feri copiii de criminalitate, indiferent de dimensiunile acesteia:

  • comunicaţi cu copilul dumneavoastră, acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;

  • fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi, violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;

  • interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dvs.; absenteismul şcolar constituie un punct de plecare pentru comiterea de infracţiuni;

  • încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dvs. şi de familiile lor;

  • asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere şi evitaţi ca cei mici să participe la discuţii în contradictoriu;

  • distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă;

  • atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dvs., motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;

  • alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;

  • când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.

Acordând mai multă atenţie copiilor dumneavoastră precum şi preocupărilor sau prietenilor lor, îi puteţi feri de necazuri şi vă puteţi bucura în continuare de farmecul zâmbetului lor, de liniştea familiei dumneavoastră.