Referitor la evenimentul petrecut in data de 17.05.2014 la Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste, sectia ATI, eveniment facut public de catre media centrala, va precizam urmatoarele:
Reportajul se referea la 2 paciente , S.S.in varsta de 75 de ani , internata in stare foarte grava din data de 14.04.2014, caz in care apartinatorii si-au exprimat nemultumirea ca nu a fost transferata la o clinica din Bucuresti si B.A. in varsta de 86 de ani, internata in data de 16.05.2014, care a fost supusa in data de 17.05.2014 procedurii de contentie.
Directia de Sanatate Publica Dambovita, a demarat o ancheta in acest caz, ale carei concluzii sunt:
1.In legatura cu pacienta S.S.,in zilele de 14.05. si 15.05.2014, medicul curant a facut numeroase demersuri pentru transferul acesteia la o clinica din Bucuresti, luand legatura telefonic cu mai multe spitale.Din diverse motive cum ar fi lipsa locurilor, apartenenta teritoriala si altele, transferul nu s-a putut finaliza, neexistand accept in acest sens.In data de 20.05.2014, pacienta a fost acceptata si transferata la Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti, unitate spitaliceasca agreata de apartinatori si cu care Spitalul Judetean de Urgenta are incheiat protocol de transfer.
2. Referitor la cazul pacientei B. A., având în vedere anemia severă (Hgb = 6,5 g%), în data de 17.05.2014 s-a decis transfuzarea de masă eritrocitară. Pentru că pacienta era agitată, obnubilată, păstrarea liniei venoase pentru transfuzie nu ar fi fost posibilă fără aplicarea contenţionării, prin imobilizarea doar a membrului superior drept pe durata transfuziei care a fost de aprox. 1 oră (conform notei explicative a medicului şef de secţie).
Manevra contenţionării a fost necesară atât pentru prinderea liniei venoase în vederea administrării tratamentului cât şi pentru a evita rănirea pe care pacienta şi-ar fi putut-o provoca prin smulgerea cateterului de transfuzie.
Dealtfel, prezenţa mişcărilor dezordonate, a fost constatată şi în data de 18.05.2014, ora 19.00, cu ocazia controlului efectuat de reprezentanţii DSP Dâmboviţa în această secţie.
Analizând documentele puse la dispozitie de unitatea sanitara, la care se adaugă şi constatările echipei de control, considerăm că in cazul de faţă nu au fost încălcate drepturile pacientei, dimpotrivă, neinstituirea contenţiei ar fi pus în pericol viaţa acesteia prin imposibilitatea administrării tratamentului medical.
DIRECTOR EXECUTIV
DR. STOICA SORIN