lun. dec. 23rd, 2024

*Primarul municipiului Târgovişte a ţinut sa aducă lămuriri şi argumente, în intenţia de a opri avalanşa de zvonuri, acuzaţii şi răutăţi

**A rezultat un interviu eveniment, care atrage prin greutatea mărturisirilor, dar şi prin momentele de sensibilitate ale primarului Boriga.

Prezent în cadrul emisiunii Sport Show, la Columna TV, primarul Gabriel Boriga a vorbit deschis despre dispariţia campioanei MCM Târgovişte, abordând pe parcurs şi alte subiecte grele. Boriga a răspuns mai bine de o oră întrebărilor lansate de trei jurnalişti, Gabriel Bengea, Marius Dumitrache şi Costin Mihai, născându-se un show sportiv de zile mari, care a stârnit reacţii incredibile.
– Domnule primar, ce a dus la desfiinţarea campioanei MCM Târgovişte?
– Am lăsat să treacă ceva timp, pentru a nu întări şi mai mult infinitele speculaţii care au apărut referitoare la desfiinţarea acestei echipe. De ce echipa nu mai este? Există o multitudine de factori care s-au întâmplat cumulativ şi vreau să clarific, o dată pentru totdeauna, astfel încât oricine mai are o părere sau un dubiu să se raporteze la realitate. În primul rând este vorba despre situaţia grea prin care trece municipiul Târgovişte. Pentru un primar este mult mai important să aibă grijă de investiţiile care se fac în municipiu, de proiectele europene care trebuiesc accesate, de securitatea posturilor de muncă, de siguranţa cetăţenilor şi de alte direcţii şi activităţi pe care un primar ar trebui să le aibă. Toate lumea ştie că, din toată istoria oraşului, sunt primarul care a iubit şi iubeşte cel mai mult sportul, dar asta nu înseamnă că trebuie să sacrific un oraş pentru o performanţă sportivă. Un alt factor foarte important care a dus la situaţia care se găseşte astăzi, îl reprezintă ostilitatea şi răutatea oamenilor din politica şi din presa târgovişteană care, practic, au înrăit cetăţenii. Aşa s-a ajuns ca oamenii să fie manipulaţi grosolan de către politicieni şi de către ziarişti, care au ajuns să urască cel mai de bun preţ al municipiului în materie de sport. Vreau să vă spun că am avut marea dezamăgire ca soţia mea, cea mai bună jucătoare a României în ultimii 20 de ani, maestră emerită a sportului, să vină acasă plângând acum patru luni şi să îmi spună că în magazin, o vânzătoare şi o clientă vorbeau de salariul de 500.000 de euro pe care îl ia de la echipă. Nici bugetul nu a fost atât. Soţia mea, care este o femeie extraordinară, o femeie modestă, a venit acasă plângând şi mi-a spus că aşa ceva nu poate să mai suporte. Un alt argument important pentru care există situaţia, este lipsa de reacţie a tuturor celor care, într-un fel sau altul, ar fi putut să pună umărul la rămânerea acestei echipe pe prima scenă baschetbalistică. S-a văzut, şi o spun cu durere, că dacă Gabriel Boriga, indiferent ce funcţie a avut el, nu s-a ocupat de această echipă, ea nu a mai existat. Nu este un merit, pentru mine este o foarte mare dezamagire că, efectiv, tot ce s-a făcut şi s-a construit, s-a rezumat la un singur om.

A existat buget pentru competiţii, nu şi jucătoare

– De ce aţi acceptat ca primar şi ca om ca echipa să se prăbuşească?
– Secţia de baschet avea bugetat tot sezonul de campionat 2010-2011, respectiv cheltuielile normale care se fac pentru transport, cazare, masă, baremuri de arbitraj, echipament sau medicamentaţie. Există fonduri publice, respectiv banii pentru ca o echipă formată din 12 jucătoare, antrenor, medic, maseur, le are să se înscrie în campionat, să facă deplasări, plus celelalte cheltuieli.
– În aceste condiţii, nu era normal ca echipa să activeze în campionat?
– De ce mă întrebaţi pe mine? V-am spus că de la data de 1 iunie m-am retras.
– Dumneavoastră l-aţi pus preşedinte la CSM pe Ciprian Iugulescu.
– Nu l-am pus eu preşedinte. A fost un concurs public, trecut de domnul Ciprian Iugulescu, la care a putut participa oricine a îndeplinit criteriile. A fost un singur candidat, Iugulescu Ciprian George, care a obţinut nota 9.50 şi a promovat examenul.
– Pe dumneavoastră nu vă deranjează faptul că au fost bani publici pentru baschet şi că preşedintele CSM nu a reuşit să ţină echipa în viaţă?
– N-au găsit jucătoare. Asta e altă problemă pentru că, să îţi vină jucătoare, trebuie să le plăteşti.
– Din păcate, preşedintele CSM, Ciprian Iugulescu, de două luni este într-un concediu prelungit, nu a avut niciodată tăria să apară la emisiunea noastră, iar ultima conferinţă de presă a organizat-o anul trecut, pe 30 decembrie.
– Îmi permit să vă fac o sugestie. Puneţi mâna şi scrieţi întrebările dorite şi, vă promit, că în 10 zile veţi primi răspunsurile.
– Chiar aşa am ajuns sau chiar aici am ajuns? O facem şi pe asta, dar nu e exclus să primim un răspuns de la miss-vicepreşedintele Alexandra Sima sau un drept la replică în care se spune că stadionul este administrat de Consiliul Local.
– În momentul în care primeşti un răspuns scris, semnat şi ştampilat, este un răspuns oficial, orice altceva sunt bazaconii.

Jucătoarele au evoluat doar pe prime şi din prietenie pentru primar şi pentru soţia sa

– Care este legătura legală, între MCM Târgovişte şi autoritatea publică locală?
– Nu este nicio legătură. Vă asigur şi vă rog să vă interesaţi la federaţie, că toate foile oficiale de joc şi legitimaţiile echipei noastre, au fost cu titulatura Clubul Sportiv Municipal Târgovişte.
– Pe site-ul FIBA EUROPE CUP, adresa de contact pentru această echipă este pe strada Tudor Vladimirescu, dacă vreţi vă spunem şi locaţia.
– Nu ştiu dacă este un detaliu semnificativ.
– Pentru noi este. Iar telefonul mobil de contact la acea adresă vă este destul de cunoscut şi vă mai spunem doar că se termină cu 13. Adresa de mail e ceva cu MCM, plus multe alte detalii ajutătoare, astfel că nu putem crede că nu există niciun fel de legătură între MCM şi autoritatea publică locală.
– O să vă dezamăgesc. În ciuda tuturor insinuărilor dumneavoastră, nu există nicio legătură.
– Să vă întrebăm altfel. Cum au fost făcute sponsorizările care au venit la echipă, cu cine au fost încheiate şi unde sunt sponsorii de anul trecut?
– Nu ştiu unde sunt sponsorii de anul trecut, dar ştiu că pe CSM Târgovişte nu a existat nicio sponsorizare.
– Atunci cum au fost încheiate aceste sponsorizări, apăreau nişte nume pe cele opt rânduri de echipament, pe care le-am remarcat încă de la evenimentul de prezentare a echipei?
– Ce sponsorizări? Echipamentele erau de anul trecut. Tot ce pot să vă spun este că nu au existat sponsori care să plătească jucătoare şi care să sponsorizeze clubul.
– Atunci jucătoarele de cine au fost plătite?
– Jucătoarele au primit prime de meci, fabuloasa sumă de 600 de lei pentru fiecare victorie obţinută, fie în campionat, fie în FIBA EUROPE CUP.
– Ne aducem aminte că dumneavoastră, într-un interviu acordat unui ziar local, aţi vorbit despre un buget cam pe la un milion de euro.
– Dacă aveţi o dovadă care să vină în sprijinul afirmaţiei, vă rog să o faceţi publică! Eu nu am afirmat niciodată acest lucru.
– Să nu mai spunem că într-un ziar naţional apărea că Nicky Anosike era într-un top al celor mai bine plătiţi trei sportivi care activează în România, cu un contract anual de 170.000 de euro, iar Tina Thompson cu un câştig de 120.000 de euro pentru numai luni.
– Sunt minciuni ordinari şi vă rog să nu mai vorbiţi prostii. Nu mai credeţi atâtea bârfe populare, care spun o grămadă de lucruri. Pentru mine ziarul nu reprezintă o sursă credibilă, asta pentru că nu mai există ziare serioase.
– Atunci ce contract au avut Nicky Anosike sau Tina Thompson?
– Contractele sunt confidenţiale, v-am spun doar că au jucat pe prime de 600 de lei.
– Cine cu cine a încheiat contractele astea? Nu suntem naivi să credem că Tina Thompson a jucat pe 6 milioane de lei vechi.
– Au jucat pe prietenie cu mine, venind la Târgovişte datorită prieteniei sincere pe care le leagă de Gabriel Boriga. Au avut încredere în mine şi le-a plăcut proiectul.
– Jucătoare de echipe naţionale?
– Da. Tina Thompson este prietena mea, iar Linda Frohlich e prietenă foarte bună cu soţia mea.

“Eu sunt şi tatăl, şi mama acestei echipe”

– Dacă echipa ar fi câştigat FIBA EUROPE CUP, s-ar mai fi prăbuşit?
– Indiferent de rezultatul pe care echipa l-ar fi avut în FIBA EUROPE CUP, decizia mea personală era aceeaşi.
– Cum soţia dumneavoastră este, probabil, cea mai bună jucătoare de baschet pe care a avut-o România în toate timpurile, poate că nu ar fi trebuit să permiteţi desfiinţarea echipei din oraşul pe care îl conduceţi din postura de primar.
– Până una-alta, legat de activitatea echipei de baschet, am obţinut cele mai bune performanţe din istoria Târgoviştei, a judeţului şi a României. Sunt primarul unui municipiu aflat într-o perioadă foarte grea şi atât am putut să fac.
– Potenţialii investitori ar fi investit în echipă, însă nu au făcut-o văzând că dumneavoastră v-aţi retras sprijinul, atât personal, cât şi ca primar.
– După ce mi-am anunţat retragerea, Cătălin Tănase a alergat după sponsori. Dupa două-trei săptămâni mi-a mărturisit că, efectiv, nu poate să asigure niciun fel de buget, pentru că nu a găsit resurse. Apoi s-au ocupat de această problemă Ciprian Iugulescu şi Marius Dobă, însă nu au depistat nici ei sponsori, pentru că situaţia economică este de asemenea manieră. E o perioadă foarte grea şi nu mai e ce a fost.
– Attila Broşovszki, managerul clubului, unde este în aceste momente cumplite pentru echipă?
– Managerul clubului a fost voluntar.
– Cum a ajuns omul ăsta manager?
– A venit pe prietenie, gratis, să îşi facă CV. Stătea la mine acasă.
– Credeţi că în actualul mandat sau în posibilele viitoare mandate ca primar al municipiului Târgovişte, vom mai avea echipă de baschet seniori?
– Orice e posibil. Poate că la anul nu va mai fi contextul actual.
– Nu era atributul dumneavoastră să anunţaţi încetarea sprjinului financiar al autorităţii publice către echipă.
– Vă reamintesc că echipa a avut bugetul de a participa în continuare în competiţiile interne.
– Şi nu râde lumea de noi?
– Nu ştiu dacă râde sau nu. Dar pe partea cealaltă, când unul e înjurat de 1.000 de ori pe zi, în momentul în care nevasta îi este injurată, haideţi să daţi crezare celui care este într-o funcţie.
– Cum se face că din prima ligă, atât la băieţi, cât şi la fete, nu s-a desfiinţat nicio echipă şi tocmai la Târgovişte s-a întâmplat asta? Mai nou, şi cu bugetul asigurat pentru cheltuielile de participare. Nu vă doare sufletul că jucătoare de la Municipal Târgovişte evoluează pe la Arad, Sfântu-Gheorghe, Timişoara sau Alba-Iulia?
– Nu doar că am iubit această echipă, dar pentru mine a fost copilul meu şi toţi ştiţi acest lucru. Nimeni, niciodată, nu a făcut pentru această echipă ce am făcut eu, însă, efectiv, nu s-a mai putut. În acest moment a fost decizia corectă şi normală pentru Târgovişte. Dacă această discuţie s-ar fi petrecut mai devreme, poate se găseau oameni care, având acest buget de competiţii, ar fi venit lângă echipă. Din păcate, acest subiect a ajuns altceva, fiind manipulat de politicieni şi de presă într-un sens care nu a făcut cinste nimănui, în primul rând oraşului, pentru că el a fost cel care a pierdut. Eu sunt şi tatăl, şi mama acestei echipe, să se înţeleagă odată pentru totdeauna.

Fotbalul, un subiect mai puţin important

– Să trecem la fotbal. Ce măsuri s-au luat după retrogradarea CSM Târgovişte în judeţ?
– Trebuiau să se ia măsuri?
– Dumneavoastră le-aţi promis.
– Nu a fost un subiect care să mă intereseze foarte tare, nu mi s-a părut unul foarte important.
– Nu v-a deranjat că din bani publici s-au cheltuit 3-4 miliarde de lei vechi, iar echipa nu a fost în stare nici măcar să se menţină în Liga a-3-a?
– Ca dovadă nu mai există.
– Cum aţi comenta eliminarea lui Ionel Pitaru, un nume greu din fotbalul târgoviştean, din structurile CSM, fără a beneficia nici măcar de ajutor de şomaj? Nu v-a deranjat lucrul ăsta?
– Sentimental sunt alături de domnul Pitaru. După ce a venit la club prin concurs, s-au întâmplat nişte evenimente şi avem o întreagă mapă de documente…
– Parcă ar fi infractor. Avem şi noi un dosar foarte gros legat de fostul delegat Armand Mihălăchioiu şi nu s-a luat nicio măsură împotriva lui. Păcat că nu vă deranjează situaţia în care cei de la CSM l-au adus pe Pitaru!
– Ba da, mă deranjează, ca dovadă că îl ajut tot timpul.
– În ce sens?
– Întrebaţi-l pe dânsul. Este o problemă intimă şi personală, de prietenie, iar dacă dânsul doreşte să vă spun este foarte bine.
– Se aude că dumneavoastră aţi dat ordin să fie executat Ionel Pitaru.
– Este o minciună ordinară.
– Cum decurge procesul cu FCM Târgovişte pe tema investiţiilor şi dacă există fonduri să fie despăgubit fostul chiriaş?
– În primul rând trebuie să avem o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, iar pe baza acelei hotarâri se bugetează respectivele daune care ar trebui eventual plătite. S-a ajuns în instanţă pentru că a existat o diferenţă de opinii, în ceea ce priveşte investiţiile pe care FCM Târgovişte le-a făcut în perioada în care a avut stadionul în inchiriere. Există un litigiu aflat pe rol, pentru că FCM consideră că i se cuvine o sumă de bani, iar Primăria consideră nu este corectă acea sumă, respectiv investiţiile care s-au făcut acolo.
– Care este implicarea financiară a Consiliul Local în proiectul Chindia?
– Până în acest moment este de 1.000 de lei. În afară acestei implicări financiare, prin Consiliul Local s-au făcut lucrări de reparaţii la tribunele stadionului, în regie proprie, prin şantierul de construcţii al Primăriei, pentru a se face la un cost scăzut.

COSTIN MIHAI