lun. dec. 23rd, 2024

Acţiune a poliţiştilor in oraşul Pucioasa, pentru prevenire şi combaterea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Pucioasa au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, în incinta şi zona adiacentă a două unităţi de învăţământ din localitate.

Cu ocazia acţiunii, au avut loc discuţii interactive cu elevii, în cadrul cărora poliţiştii au prezentat elevilor situaţia operativă înregistrată pe raza judeţului în anul şcolar 2013-2014.

Totodată, au fost prelucrate situaţiile în care elevii pot apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, formele violenţei, răspunderea penală şi contravenţională, precum şi cazuistica înregistrată de la începutul anului şcolar până în prezent.

Poliţiştii împreună cu cadrele didactice au efectuat controale în unităţile de alimentaţie publică din zona centrală a oraşului Pucioasa, ocazie cu care au fost depistaţi 4 elevi care absentau de la cursuri.

În acest sens, au fost făcute informări către unităţile de învăţământ, pentru a dispune măsuri.

De asemenea, în cadrul acţiunii, au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale conform Legii 61/1991.

Întrucât siguranţa în şcoli constituie o prioritate pentru poliţia dâmboviţeană, astfel de acţiuni se vor organiza periodic, pe raza întregului judeţ.

Pentru prevenirea implicării copiilor în acte delincvenţiale, precum şi pentru evitarea victimizării acestora, poliţiştii recomandă:

Părinţilor:

Încercaţi să aflaţi cât mai multe despre grupul de prieteni al copilului dumneavoastră!

Discutaţi cu copilul astfel încât să-i cunoaşteţi în permanenţă programul!

Fiţi atenţi la schimbările în comportamentul copilului (program, atracţie faţă de jocuri pe calculator/internet, oboseala excesivă, nervozitate, prieteni noi, aspect fizic, vocabular, rezultate la şcoală)!

Nu-i oferiţi copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare!

Ţineţi permanent legătura cu cadrele didactice!

Copiilor:

Aveţi încredere în persoanele apropiate (părinţi, bunici, profesori)!

Nu încercaţi să consumaţi alcool, tutun sau alte droguri; puteţi deveni dependent!

Evitaţi să vă expuneţi pe stradă sau la şcoală cu obiecte de valoare; puteţi deveni cu uşurinţă victimă!

Violenţa naşte violenţă; fiţi calmi şi evitaţi conflictele!

Solicitaţi sprijin părinţilor, cadrelor didactice sau consilierilor şcolari pentru a preveni transformarea unei discuţii contradictorii în acţiuni violente!

Pentru a nu deveni victima unei infracţiuni de furt, poliţia dâmboviţeană vă readuce în atenţie o serie de măsuri:

Adeseori, infractorii joacă anumite roluri pentru a aborda victimele (persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii etc.), în consecinţă manifestaţi atenţie sporită la persoanele necunoscute !

Nu permiteţi străinilor să intre în casă pentru a folosi diferite bunuri ( cel mai adesea telefonul) sau pentru a le oferi ceva;

Atunci când este neapărat nevoie ca o persoană necunoscută să intre în locuinţa dumneavoastră, chemaţi un vecin sau o rudă să vă însoţească;

Pentru siguranța locuinței dumneavoastră, atenţie şi la intrările secundare, cum ar fi uşa de la balcon sau terasă, intrările în garaje sau subsoluri care corespund cu locuinţa. Acestea vor avea încuietori suplimentare, dispuse la interior! Evitaţi discuţiile despre bunurile sau valorile însemnate pe care le deţineţi în casă!

În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa, sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!

Când plecaţi de acasă încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode, respectiv instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere;

Dacă plecaţi pentru o perioadă scurtă, puteţi aprinde luminile, radio-ul sau televizorul;

Încuiaţi uşile chiar şi atunci când sunteţi la domiciliu sau plecaţi pentru câteva minute;

Nu depozitaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă;

Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să informaţi străinii că aţi plecat în concediu!

Instruiţi-vă copiii ca, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa de acces în locuinţă persoanelor străine care spun că sunt trimişi de părinţi pentru a le da diverse obiecte!

Pentru orice situaţie care poate constitui o urgenţă, apelaţi numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!

Infracţiune la Codul Fiscal, depistată de poliţiştii dâmboviţeni

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Finta, au executat o acţiune pe linia prevenirii activităţilor ilicite cu produse din tutun.

În cadrul acţiunii, a fost oprită în trafic pentru control o autoutilitară, condusă de un bărbat în vârstă de 36 de ani, din Bucureşti.

Poliţiştii au procedat la verificarea autovehicului, ocazie cu care a fost descoperită o cutie sigilată cu bandă adezivă, în care se aflau peste 190 de ţigarete.

Bărbatul nu a putut prezenta documente justificative de provenienţă, susţinând că ţigaretele au fost produse de el, la domiciliul său.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „producere de produse accizabile ce intră sub incidenţa regimului de antrepozitare în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă”, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie legală prin Parchet.