lun. dec. 23rd, 2024

11000 de tuburi pentru ţigarete deţinute ilegal de un tânăr

În data de 25 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Răcari au depistat un tânăr, de 21 de ani, din localitate, având asupra sa 11000 de tuburi pentru ţigarete.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că tânărul nu deţinea documente legale de provenienţă pentru acele tuburi.

Poliţiştii au procedat la sancţionarea contravenţională a tânărului conform Legii 12/1990, cu amendă în valoare de 1500 de lei, iar tuburile au fost ridicate în vederea confiscării.

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, poliţia dâmboviţeană informează persoanele fizice şi juridice, cu privire la deţinerea, depozitarea, comercializarea, transportul şi folosirea articolelor pirotehnice.

I. Aspecte legislative privind condiţiile de achiziţionare, comercializare, deţinere, depozitare, transport şi folosire a articolelor pirotehnice :

Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi articole pirotehnice, persoanele juridice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa.

Pentru încăperile în care se depozitează o cantitate mai mică de 1000 de kilograme brut de articole pirotehnice, este necesar avizul dat de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Cantităţile de articole pirotehnice mai mari de 1000 de kilograme brut, pot fi depozitate numai în spaţii special construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de inspectoratele teritoriale de muncă.

Aceste depozite pot funcţiona numai după obţinerea prealabilă a autorizaţiei, emisă în comun de către inspectoratul teritorial de muncă şi inspectoratul judeţean de poliţie.

Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice vor fi construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de inspectoratele teritoriale de muncă, în afara imobilelor de locuit, şi pot funcţiona numai după obţinerea prealabilă a autorizaţiei emise în comun de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa.

În cadrul spaţiilor de comercializare a articolelor pirotehnice, inspectoratul teritorial de muncă va aviza cantitatea ce poate fi depozitată în vederea comercializării.

Persoanele juridice autorizate să fabrice, să confecţioneze sau să comercializeze articolelor pirotehnice sunt obligate ca la depozitarea, păstrarea şi mânuirea acestora, precum şi a materiilor din care sunt făcute să respecte normele tehnice privind regimul materiilor explozive.

Articolele pirotehnice, trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

Producătorul sau importatorul este obligat să elibereze cumpărătorului o declaraţie de conformitate pentru fiecare produs care se prezintă, la solicitare, organelor de control.

Vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii.

Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice se vor amenaja în afara imobilelor cu destinaţia de locuit, în condiţiile stabilite prin normele tehnice.

II. Persoane juridice autorizate :

a) nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate;

b) nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile II-

IV,T1 , T2 şi articolele pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni ; Articolele pirotehnice din categoria I pot fi comercializate către populaţie pe durata întregului an;

c) în situaţia organizării de focuri de artificii cu articole pirotehnice din clasele/categoriile III şi IV, precum şi T.1 şi T.2, sunt necesare acordul primăriei şi al unităţii de pompieri, precum şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, pe a cărei rază se execută jocurile de artificii.

III. Persoanele fizice :

a) nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din categoriile II-IV, precum şi articolele pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni;

b) pot deţine şi folosi articole pirotehnice din categoria I pe tot parcursul anului cu excepţia articolele pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa;

IV Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:

a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.