COMUNICAT DE PRESĂ
Ziua Naţională fără Tutun
– 21 noiembrie 2013 –
Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” – alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori iar mai mult de 600 000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv.
Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi.
Conform studiului Global Adult Tobacco Survey – GATS 2011- realizat de Ministerul Sănătăţii, în Romania fumatul ucide peste 33.000 de persoane anual, 70% dintre acestea având vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani. Unul din patru decese are loc înaintea vârstei de 35 ani şi este cauzat de boli în legătură cu fumatul (cancere, afectiuni cardiace, accidente vasculare cerebrale, s.a). În medie, fumătorii decedaţi prematur ar fi trăit cu 21 de ani mai mult în absenţa acestui viciu.
Studiul publicat de Comisia Europeană în mai 2012 – Special Eurobarometer 385 – indică o prevalență a fumatului în populația generală peste 15 ani din Romania de 30%, în scădere faţă de 31% în 2006. Un român fumează în medie 14,4 ţigări pe zi, foarte aproape de media din UE (14,2%). România ocupă prima poziţie în Uniunea Europeană în funcţie de procentul persoanelor expuse la fumul de ţigară în spaţii închise la locul de muncă. Astfel, conform datelor prezentate de Eurobarometer, numai 38% dintre români nu au fost expuşi deloc sau aproape deloc la fumul de ţigară în spaţii închise la serviciu. Alţi 40% au fost expuşi ocazional, 8% – mai puţin de o oră pe zi, 6% – între o oră şi cinci ore pe zi, iar 8% – peste cinci ore pe zi 4.
În perioada 15 noiembrie – 30 noiembrie 2013, se va desfăşura Campania de celebrare a Zilei Naţionale fără Tutun, cu sloganul „Eu am reuşit. Alege să nu fumezi!” având ca obiective informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun; creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat; protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun. Parteneri în realizarea campaniei sunt Direcţia de Sănătate Publică, Dispensarul TBC Tirgoviste, Inspectoratul şcolar, CPECA s.a.
Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură suportul metododologic pentru coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor Campaniei.
Dintre activităţile propuse mentionam: afişarea de postere in institutii si scoli, distribuirea de materiale informative, activitati de informare-educare in unitati de invatamant, discuţii interactive si acţiuni de informare a populaţiei din mediul rural prin distribuire de materiale informative, în colaborare cu asistenţii comunitari si mediatori sanitari.
Ziua Nationala Fără Tutun este menită să încurajeze o perioadă de 24 de ore de abstinenţă de la toate formele de consum de tutun: va invitam la un gest de solidaritate cu toti aceeia care s-au imbolnavit datorita fumatului: sa facem din ziua de 21 noiembrie o zi fara fum de tigara!
Printre numeroasele avantaje ale renuntarii la fumat se numara:
o creste speranta de viata o scade riscul producerii unui infarct miocardic o scade riscul formarii unor tumori cancerigene o un mod de viata mult mai sanatos o mai multi bani in buzunar