joi. dec. 26th, 2024

Pe lista lunga a problemelor pe care Romania nu este pregatita sa le rezolve se afla alcoolismul.

Aproape doua milioane de romani beau in exces, conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar singurele centre care ofera servicii complete si gratuite de terapie si consiliere pentru dependentii de alcool risca sa-si inchida portile.

Cele doua unitati din Bucuresti si Targoviste vor functiona cu bani europeni doar pana la sfarsitul anului. Apoi, Ministerul Sanatatii ar trebui sa preia rolul de finantator. Daca-i permite bugetul.

Dintre sutele de mii de alcoolici diagnosticati in Romania, la centrele ALIAT din Bucuresti si Targoviste sunt tratati in acest moment doar o mie.

“In ultima vreme care este comportamentul dumneavoasra de consum? – Zero. Zero.

– Sunteti abstinent?

– Abstinent, da”

Sorin a inceput sa bea dupa moartea mamei sale si nu s-a mai putut opri singur.

“Ma simteam rau, imi pierdeam prietenii, pierdeam relatiile pe care le mai aveam, nu gaseam de munca”

Cifrele comunicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii sunt ingrijoratoare:

Romanii se afla pe locul 3 in Europa, la capitolul consumului de alcool, cu o medie de peste 24 de litri pe an. Aproape 40% din aceasta cantitate o reprezinta bauturile spirtoase.

Iar alcoolismul nu face victime doar in randul celor care beau, ci si al apropiatilor: rude si prieteni. Psihologii vorbesc despre o suferinta aparte: co-dependenta.

Elena stie bine ce inseamna: a trait ani de zile alaturi de un alcoolic, apoi i s-a alaturat.

“Consumam foarte mult, mult, 4-5 beri, vin, mult. Acum alcoolul este ceva de care momentan am scapat, sper sa nu mai existe o recidiva”

Astfel de pacienti au avut intelepciunea sa ceara ajutor si mai ales: au gasit UNDE sa fie tratati.

“Oferim doua tipuri de interventie, unul individual, interviu motivational, unul in grup: prevenirea recaderilor”, explica Alexandru Calin, psihoterapeut, centrul ALIAT, Targoviste.

In terapie sunt implicati si membri ai familiei acestor dependenti de alcool, pentru ca adesea ei suporta abuzuri fizice sau emotionale.

Costurile tratamentului unei persoane dependente de alcool pentru o perioada de trei luni se ridica la 2.500 euro. Pana acum, totul s-a facut din fondrui europene.

Ministerul Sanatatii ar putea prelua aceste doua centre, dar formalitatile nu au fost incheiate.