joi. dec. 26th, 2024

Poliţia dâmboviţeană vă informează : Numărul accidentelor rutiere în scădere!

În perioada 01.01-30.09.2013, la nivelul judeţului Dâmboviţa au fost înregistrate 345 de accidente rutiere, cu 36 mai puţine comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Dintre acestea, 123 sunt accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 31 de persoane (+12), rănirea gravă a 106 persoane (-9) şi 222 de accidente rutiere uşoare (-40), având ca şi consecinţă rănirea uşoară a 277 de persoane (-46).

Analizând principalele cauze generatoare, a reieşit că pe fondul indisciplinei pietonilor (76 de accidente rutiere) , a vitezei neadaptate la condiţiile de drum (64 de accidente rutiere ), urmată de neacordarea priorităţii de trecere (39 de accidente rutiere) s-au produs cele mai multe evenimente rutiere.

Totodată, ca urmare a abaterilor comise de către biciclişti, s-au produs 34 de accidente rutiere.

Raportat la mediul producerii, cele mai multe accidente rutiere s-au înregistrat în mediul rural, respectiv un număr total de 232 de evenimente rutiere, soldate cu decesul a 26 de persoane, 83 de persoane rănite grav şi 212 rănite uşor.

În mediul urban, s-au înregistrat un număr de 29 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 6 persoane, rănirea gravă a 26 de persoane, iar 16 persoane au fost rănite uşor.

Recomandări ale poliţiştilor rutieri pentru participanţii la trafic:

În ceea ce priveşte pietonii, poliţia rutieră le recomandă ca traversarea drumurilor publice să se facă numai prin locurile special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje şi numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat temeinic, iar acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, deplasarea să se realizeze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora.

De asemenea, pietonii trebuie să se asigure temeinic înainte de pătrunderea pe partea carosabilă şi să folosească accesorii fluorescente, reflectorizante sau haine de culori deschise, noaptea ori în condiţii de vizibilitate redusă, atunci când circulă pe partea carosabilă a drumului public.

Pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere, recomandăm bicicliştilor următoarele:

-folosiţi echipamentul de protecţie;

-verificaţi starea tehnică a bicicletei (întotdeauna, înainte de plecare, faceţi o scurtă verificare privind starea corespunzătoare a anvelopelor, funcţionarea frânelor, a avertizorului sonor şi a sistemului de iluminare);

-folosiţi pistele destinate bicicliştilor;

-concentraţi-vă permanent asupra traficului (nu ascultaţi muzică şi nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta);

-semnalizaţi din timp orice schimbare a direcţiei de deplasare;

– nu transportaţi persoane sau bagaje voluminoase care vă pot dezechilibra, pentru minimul necesar de bagaje folosiţi portbagajul bicicletei sau un rucsac;

-respectaţi regulile de circulaţie;

-manifestaţi atenţie sporită în zona intersecţiilor (opriţi-vă la colţul străzilor pentru a vă asigura că puteţi continua deplasarea în condiţii de siguranţă).

Pentru a reduce riscul de producere al unui accident, poliția rutieră recomandă conducătorilor auto :

– Adaptaţi permanent viteza la condițiile de drum, trafic și meteo!

– Depășirea limitelor legale de viteză, neadaptarea vitezei la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave, produse pe drumurile publice. Pentru un trafic rutier mai sigur vă recomandăm să respectaţi regimul legal de viteză!

– nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice ! consumul de alcool este incompatibil cu activitatea de conducere a unui vehicul !

– Înainte de a pleca la drum, puneţi-vă centura de siguranţă !

– Înainte de a pleca la drum, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului!