lun. dec. 23rd, 2024

341 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii rutieri, ca urmare a neregulilor constatate

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier şi a Formaţiunilor de profil, au desfăşurat o acţiune pe linia reducerii riscului rutier, ocazie cu care au oprit în trafic pentru control 568 de autovehicule.

Ca urmare a neregulilor constatate, poliţiştii rutieri au aplicat 341 de sancţiuni contravenţionale, a căror valoare se ridică la peste 86 000 de lei.

142 de conducători auto au fost sancţionaţi pentru neutilizarea centurii de siguranţă, iar 28 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

În atenţia poliţiştilor rutieri au fost şi pietonii, 26 fiind sancţionaţi ca urmare a traversării părţii carosabile prin loc nepermis.

Totodată, poliţiştii au reţinut 7 permise de conducere şi retras 7 certificate de înmatriculare.

Cu ocazia acţiunii, poliţiştii au depistat un conducător auto în timp ce transporta cantitatea de 20 mc material lemnos, de esenţă brad, fără a deţine documente legale de provenienţă.

Poliţiştii au procedat la sancţionarea contravenţională a acestuia, iar întreaga cantitate de material lemnos a fost ridicată în vederea confiscării.

• Acţiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor judiciare stradale

42 de efective din cadrul structurilor de ordine publică, poliţie rutieră şi investigaţii criminale au acţionat pe raza municipiului Târgovişte, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor judiciare stradale, ocazie cu care au fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale din care 11 pentru nerespectarea normele de convieţuire socială, conform Legii 61/1991 şi 12 pentru nereguli privind circulaţia pe drumurile publice.

La acţiune au participat şi 10 luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale, efective de jandarmi şi poliţişti locali.

ALEGE VIAŢA ! RESPECTĂ REGULILE DE CIRCULAŢIE ! Creşterea siguranţei rutiere, o prioritate a poliţiştilor dâmboviţeni În perioada 27-29 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier şi a Formaţiunilor de profil, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Rutiere din I.G.P.R. şi în colaborare cu efective de ordine publică, vor desfăşura acţiuni pentru reducerea evenimentelor rutiere, produse pe fondul nerespectării normelor legale cu privire la circulaţia pe drumurile publice.

Acţiunile poliţiştilor au drept scop depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a participanţilor la trafic care încalcă prevederile legale, în principal prin depăşirea limitei legale de viteză sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

În cadrul acţiunilor, se vor folosi toate autospecialele dotate cu aparate de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

Prin acţiunile desfăşurate, poliţia dâmboviţeană urmăreşte încurajarea participanţilor la trafic să adopte un comportament responsabil şi să respecte regulile de circulaţie.

Totodată, prin aplicarea fermă a prevederilor legale, poliţiştii vor preveni manifestarea unor comportamente periculoase în trafic cum sunt viteza excesivă, consumul de băuturi alcoolice, nerespectarea regulilor de prioritate ori neutilizarea mijloacelor de protecţie a pasagerilor sau copiilor.

RECOMANDĂRI ALE POLIŢIEI RUTIERE PENTRU PARTICIPANŢII LA TRAFIC Poliţia rutieră vă informează:

La nivelul judeţului Dâmboviţa, cauzele generatoare de accidente rutiere sunt reprezentate de indisciplina pietonală, neadaptarea vitezei la condiţiile de drum şi nerespectarea regulilor privind acordarea priorităţii de trecere .

Pentru a reduce riscul de producere al unui accident, poliția rutieră recomandă:

a) conducătorilor auto :

– Adaptaţi permanent viteza la condițiile de drum, trafic și meteo! – Depășirea limitelor legale de viteză, neadaptarea vitezei la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave, produse pe drumurile publice. Pentru un trafic rutier mai sigur vă recomandăm să respectaţi limitele legale de viteză! – nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice ! consumul de alcool este incompatibil cu activitatea de conducere a unui vehicul ! – Înainte de a pleca la drum, puneţi-vă centura de siguranţă ! – Înainte de a pleca la drum, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului!

b) pietonilor :

– Circulaţi numai pe trotoare iar în lipsa acestora pe potecile laterale ale drumului public! – Angajaţi-vă în traversarea părții carosabile numai după ce v-aţi asigurat că acest lucru se poate face în siguranţă! – Circulaţi numai pe partea stângă a drumurilor publice, dacă acestea nu au trotoare sau poteci! – Traversaţi drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor, după ce v-aţi asigurat că nu există vreun pericol! – Nu vă deplasaţi în grup pe partea carosabilă a drumurilor publice! – Nu vă angajaţi în traversarea străzii în fugă, prin fața sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii! – Respectaţi culorile semaforului electric!

c ) bicicliştilor:

-folosiţi echipamentul de protecţie; -verificaţi starea tehnică a bicicletei (întotdeauna, înainte de plecare, faceţi o scurtă verificare privind starea corespunzătoare a anvelopelor, funcţionarea frânelor, a avertizorului sonor şi a sistemului de iluminare); -fiţi vizibili (purtaţi haine de culori aprinse, care vă pun în evidenţă atunci când folosiţi bicicleta, iar noaptea, dacă nu puteţi evita călătoria, este recomandat să purtaţi o vestă reflectorizantă. ); -folosiţi pistele destinate bicicliştilor; -concentraţi-vă permanent asupra traficului (nu ascultaţi muzică şi nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta); -semnalizaţi din timp orice schimbare a direcţiei de deplasare; – nu transportaţi persoane sau bagaje voluminoase care vă pot dezechilibra; pentru minimul necesar de bagaje folosiţi portbagajul bicicletei sau un rucsac; -manifestaţi atenţie sporită în zona intersecţiilor (opriţi-vă la colţul străzilor pentru a vă asigura că puteţi continua deplasarea în condiţii de siguranţă).

d) conducătorilor de atelaje hipo :

-pe timpul nopţii purtaţi veste reflectorizante pentru a fi vizibili; -asiguraţi-vă temeinic înainte de schimbarea direcţiei de deplasare; -dotaţi atelajul hipo cu o semnalizare corespunzătoare; – nu circulaţi în căruțe în picioare sau în stare de ebrietate; -nu transportaţi obiecte sau mărfuri care depășesc gabaritul atelajului

NU UITAŢI: Respectând aceste reguli, acordaţi PRIORITATE vieţii dumneavoastră!

Poliţia rutieră recomandă un comportament civilizat în trafic şi atrage atenţia tuturor conducătorilor auto cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulaţie!

Având în vedere manifestările ocazionate de „ Zilele Toamnei”, în perioada 27-29 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Moreni, vor avea o prezenţă activă pe raza localităţii, acţionând pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă civică

Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Moreni vor întreprinde măsuri specifice atât pentru asigurarea unui climat de siguranţă, cât şi pentru prevenirea infracţiunilor cu violenţă şi a furturilor, dar şi anticiparea eventualelor riscuri ce pot afecta climatul social.

Îndeplinirea misiunilor şi executarea acţiunilor pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice se vor realiza cu sprijinul lucrătorilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa.

Având în vedere că locurile aglomerate constituie un mediu favorabil pentru comiterea a unor fapte de natură contravenţională sau penală, poliţia dâmboviţeană recomandă tuturor cetăţenilor participanţi la festivităţi să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale.

Totodată, poliţia dâmboviţeană atrage atenţia cu privire la necesitatea adoptării unui comportament civilizat şi respectării normelor de convieţuire socială.