Dum. dec. 22nd, 2024

Tâlhăria prin smulgere, o infracțiune care se comite mai ales vara

Studiile realizate la nivel național indică faptul că infracţiunea de tâlhărie prin smulgere cunoaşte uşoare creşteri în lunile de vară, drept pentru care Inspectoratul General al Poliţiei Române implementează la nivel național și implicit la nivel local, în perioada iulie – august, o campanie de prevenire intitulată FII PRUDENTĂ! POȚI PREVENI TALHĂRIA! Menită să crească gradul de siguranţă al cetăţenilor prin diminuarea factorilor ce pot duce la apariţia unor astfel de incidente.

Tâlhăriile se pot comite prin smulgerea fie a telefoanelor mobile sau a lănţişoarelor de la gâtul victimelor, fie a poşetelor, genţilor, sacoşelor sau a chiar a banilor din mâinile acestora. Aceste acte de agresiune sunt de cele mai multe ori însoţite de inducerea unei stări de ameninţare şi de nesiguranţă asupra victimelor.

În cazul smulgerilor, majoritatea victimelor sunt conjuncturale: făptuitorul are intenţia de a proceda în acest mod, îşi alege ca loc de acţiune strada sau mijloacele de transport în comun, ziua, când aglomeraţia îi permite să rămână neobservat în timp ce studiază din multitudinea de posibilităţi victima care posedă bunuri şi pare mai neatentă sau mai vulnerabilă, profită de aglomeraţie pentru a dispărea rapid.

Dintre infracţiunile stradale, tâlhăria prin smulgere este una dintre cele mai facile şi mai puţin riscante pentru făptuitori.

Pentru prevenirea unor asemenea infractiuni Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmbovița, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a criminalității, vă recomandă:

– Evitaţi deplasările pe trasee aflate în zone mai puţin circulate: câmpuri, parcuri, santiere.

– Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate.

– Când observaţi că sunteti urmărit de un individ sau de mai mulţi deplasaţi-vă prin zone intens circulate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitaţi ajutorul oamenilor din jur.

– Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări, telefoane mobile etc).

– Nu vă lăsaţi atraşi în locuri mai puţin circulate de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine).

– La intrarea într-un imobil fiţi foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate se afla persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni.