BULETIN INFORMATIV
Poliţia rutieră vă informează:
Consumul de alcool este incompatibil cu activitatea de şofat, reprezentând una din principalele cauze generatoare de accidente rutiere!
Ieri, 12 august a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Pucioasa au acţionat pe linia depistării şi sancţionării conducătorilor auto aflaţi la volanul autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice.
În cadrul acţiunii, poliţiştii rutieri au oprit în trafic pentru control un autoturism condus de numitul N.C., din Pucioasa.
Fiind testat cu aparatul etilotest, bărbatul a prezentat o alcoolemie de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Totodată, în jurul orelor 16:20, poliţiştii au depistat pe raza comunei Vulcana Pandele, un bărbat în timp ce conducea sub influenţa băuturilor alcoolice.
Poliţiştii au procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Pe numele acestora, poliţiştii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. şi ped de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie legală prin Parchet.
Poliţia rutieră dâmboviţeană atrage atenţia conducătorilor auto în ceea ce priveşte conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice:
o Consumul de alcool este incompatibil cu activitatea de conducere a autovehiculelor, constituind un important factor de risc pentru şoferi, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic şi determinând astfel creşterea şanselor de implicare în accidente rutiere.
o Persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
o De asemenea, pe timpul cercetării permisul de conducere al acestora este reţinut, fără drept de circulaţie.
o Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurarii probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
o Sub limita de 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie contravenţie iar sancţiunea este suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru trei luni, la care se adaugă nouă puncte de amendă, în valoare de 720 de lei.