sâm. ian. 4th, 2025

DECERNAREA TITLULUI DE DOCTOR HONORIS CAUSA ÎNALTPREASFINȚITULUI PĂRINTE PROF. UNIV. DR. NIFON MIHĂIȚĂ, ARHIEPISCOP ȘI MITROPOLIT

Joi, 11 iulie 2013, Senatul Universității “Valahia” din Târgoviște a acordat titlul de Doctor Honoris Causa Înaltpreasfințitului Părinte Prof. Univ. Dr. NIFON MIHĂIȚĂ, Arhiepiscop și Mitropolit, în cadrul unei ședințe festive.

Ceremonia s-a desfășurat la Centrul Internațional de Conferințe al Universității “Valahia”, în prezența conducerii Universității, a membrilor Senatului universitar, a unor autorități locale și județene, a unor parlamentari dâmbovițeni, a profesorilor Facultății de Teologie și Științele Educației și ai Seminarului Teologic “Sf. Ioan Gură de Aur”, a numeroși preoți, studenți și masteranzi.

Laudatio a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Prof. Univ. dr. ANDREI ANDREICUȚ, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, iar laudationes au fost rostite de către: Pr. prof. univ. dr. Nicolae D. NECULA; Decan onorific al Facultății de Teologie “Justinian Patriarhul” a Universității din București; Pr. prof. univ. dr. Nicolae BRÂNZEA, Președintele Senatului Universității din Pitești; Pr. prof. univ. dr. Aurel PAVEL, Decanul Facultății de Teologie “Andrei Șaguna” a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și domnul Prof. univ. dr. Daniel MUNTEANU de la Universitatea din Bamberg, Germania, și Universitatea “Valahia” din Târgoviște.

În prelegerea sa, intitulată “Perspectiva ortodoxă asupra misiunii și dialogului inter-religios”, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit NIFON a evidențiat faptul că: misiunea ortodoxă are în centrul mesajului ei dorinţa de a oferi lumii tradiţia vie a Bisericii, parfumul vieţii apostolice, felul în care din întâlnirea Evangheliei cu cultura şi civilizaţia spaţiilor locuite astăzi de ortodocşi, a răsărit o frumoasă cultură duhovnicească, s-a sedimentat o puternică credinţă şi a înflorit un autentic mod de viaţă creştin.

Iar,dialogul ecumenic este o necesitate firească a contemporaneităţii, un suport necesar misiunii Bisericii şi respectul fidel faţă de dorinţa Mântuitorului Hristos. Implicarea în mişcarea ecumenică, în dialogul inter-creştin este, pentru Biserica noastră o ocazie potrivită de a afirma Ortodoxia şi valorile ei axiale şi nepieritoare, bogăţia experienţei şi vieţii ei în Hristos Domnul, frumuseţea spiritualităţii, daruri care trebuie împărtăşite tuturor celorlalţi creştini, ca şi aceştia să se bucure şi să ajungă la adevărata credinţă”.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI