joi. dec. 26th, 2024

REUNIUNEA ANUALĂ A CONDUCĂTORILOR RELIGIOȘI CU LIDERI AI UNIUNII EUROPENE

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, Exarh patriarhal pentru relaţiile Patriarhiei Române cu instituţiile creştine internaţionale şi cu instituţiile europene, a participat, împreună cu Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul României, joi, 30 mai, și vineri 31 mai a.c., la Bruxelles, la „Reuniunea anuală a conducătorilor religioşi cu lideri ai Uniunii Europene”, la sediul Comisiei Europene, cu prilejul Anului European al Cetățeniei Europene, ce a avut ca temă “Punând cetățenii în inima Europei în vremuri de criză”.

La discuțiile ce au avut loc s-a abordat problematica conceptului de cetățenie europeană, la 20 de ani de la introducerea acestuia, prin Tratatul de la Maastricht, în contextul nenumăratelor provocări pe care mediul socio-economic le adresează proiectului european, astăzi, dorindu-se implicarea marilor tradiţii confesionale creştine şi religioase în evidențierea valorii inalienabile a omului, cu toate problemele sale complexe, și a solidarității umane, în aceste momente de criză morală și economică ce tulbură fundamentele organizării lumii noastre, precum și în găsirea de soluţii optime, și de ordin spiritual, pentru depășirea și rezolvarea acestor urgențe ale contemporaneității.

La acest important eveniment religios și european au fost prezenţi reprezentanţi ai principalelor tradiţii religioase europene, precum şi reprezentanţii celor mai importante instituţii europene, precum: Dl. José Manuel BARROSO, Președintele Comisiei Europene, Dl. Herman Van ROMPUY, Președintele Consiliului Uniunii Europene, Dl. László SURJÁN, Vice-Președinte al Parlamentului European, Dna. Viviane REDDING, Vice-Președinte al Comisiei Europene și Comisar European pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, și Dl. Dacian CIOLOȘ, Comisar European pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Delegația Bisericii noastre, prin vocea conducătorului ei, a făcut apel la înțelepciune și solidaritate, la coresponsabilitate şi cooperare, adică la mai multă unitate, prin cultivarea speranţei şi încrederii, în efortul comun de a ameliora situaţia actuală, subliniind necesitatea reafimării sistemului tradițional de valori, care să ofere o motivație morală și spirituală vieții noastre.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE